Шукати

2020.11.15 Angelus 2020.11.15 Angelus 

Папа: Дари, отримані від Бога, повинні приносити плід

Божі дари призначені на те, щоб ми орудували ними, приносячи добрі плоди. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у неділю опівдні з вірними, які зібралися на молитву до Богородиці, від Якої він заохотив вчитися простягати свою руку бідним.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Як Христові учні, ми отримали різні дари, отримали віру, Євангеліє, святі таїнства, й повинні дбати, щоб вони приносили плоди, чинячи добро в цьому житті, зокрема, не відвертаючи свій погляд від бідних. Про це Папа Франциск нагадав вірним, які в неділю, 15 листопада 2020 р., прийшли на площу Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» і отримати Апостольське благословення.

Розподіл і звіт

Святіший Отець коментував Ісусову притчу про таланти, що є частиною промови Ісуса, присвяченої останнім часам, яку Він виголосив перед Своїми страстями, смертю й воскресінням. У ній розповідається про те, як господар, перед тим, як пуститися в дорогу, довірив свої блага трьом слугам: одному п’ять талантів, другому – два, третьому – один, «відповідно до здібностей кожного». «Так Господь поводиться з нами всіма: Він добре нас знає, Йому відомо, що ми не є однаковими, Він не хоче привілеювати одних за рахунок інших, але доручає кожному капітал, що відповідає здібностям», – сказав Папа.

Під час відсутності пана перші двоє орудували отриманим так, що подвоїли отриману суму. Натомість, третій закопав талант, щоби вберегти від злодіїв, через що той не приніс плоду. Коли ж господар повернувся і вимагав звіту, то похвалив перших, нагородив і запросив до участі в своїй радості. Третій починає виправдовуватися: «Пане, знав я тебе, що ти жорстока людина: жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. Я, побоявшись, пішов і сховав твій талант у землю. Ось, бери своє!». Захищає «своє лінивство», звинувативши пана в жорстокості, через що був названий «лукавим і лінивим» і прогнаним.

Дари, щоб чинити добро

Як зазначив Святіший Отець, ця притча стосується всіх, але особливо, християн. Зокрема, сьогодні, у Всесвітній день бідного, Церква заохочує «простягнути руку бідному», пам’ятати про те, що існують ті, які потребують нашої допомоги. Бо всі ми отримали від Бога «майно», людські блага, а як Христові учні, ми отримали віру, Євангеліє, Святого Духа, таїнства…

«Ці дари слід використовувати на те, щоби чинити добро, творити добро в цьому житті, служачи Богові та ближнім», – наголосив він, додаючи, що саме сьогодні Церква заохочує вжити Божі дари, скерувавши свій погляд на бідних. «Їх багато. Також і в наших містах, у центрі наших міст», – мовив Папа, зазначаючи, що ми, іноді, думаємо, що «бути християнами означає не чинити зла». «Так, не чинити зла – добре. Але не чинити добро не є добрим. Ми повинні чинити добро», – сказав Наступник святого Петра, застерігаючи від «логіки байдужості», яка спонукає відвертати свій погляд.

«Вважай, брате й сестро, бідні перебувають у центрі Євангелія: Ісус навчав нас розмовляти з бідними, Ісус прийшов до бідних. Простягни свою руку бідному. Ти, отримавши багато речей, дозволиш, аби твій брат або сестра помирали з голоду?» – запитав Папа, підсумувавши: «Діва Марія отримала від Бога великий дар – Самого Ісуса, але не затримала Його для Себе, дала Його світові, Своєму народові. Вчімося від Неї простягати свою руку бідному».

15 листопада 2020, 12:41