Шукати

Папа: Наблизитися до Ісуса з нашими історіями болю та поразок

Щоб отримати спасіння, слід наблизитися до Ісуса, а це вимагає пізнати Його. Про те, що цьому сприяє, Святіший Отець говорив під час недільної зустрічі з паломниками.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Бог прагне, щоби всі люди спаслися, але для цього ми повинні наважитися наблизитися до Нього, принести Йому всю свою історію, з усіма її здобутками та поразками. Такими думками Папа Франциск поділився з вірними, що в неділю, 16 серпня 2020 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Він коментував євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус оздоровив доньку ханаанки, перебуваючи з учнями в чужинницьких землях на північ від Галилеї.

Відкритість Бога на потреби створіння

В той час, як Христос з учнями віддалилися на чужину, аби трохи відпочити, до Нього наблизилася жінка, що благала про оздоровлення своєї доньки. Це, за словами Святішого Отця, було «волання, що зроджується із життя, позначеного стражданням, з почуття безсилля мами», що бачить терпіння дитини. Не зважаючи на початкове ігнорування, вона наполягає, навіть і тоді, коли Учитель каже учням, що Його місія скерована лише «до загублених овець дому Ізраїля». Тож Ісус, випробовуючи її, навів прислів’я: «Не годиться брати хліб у дітей і кидати щенятам», а нещасна мати відразу відповіла: «Так, Господи, але й щенята їдять крихти, які падають зі столу їхніх панів».

«Цими словами ця матір підвередила свою інтуїцію про те, що доброта Всевишнього Бога, присутнього в Ісусі, відкрита на кожну потребу Його створінь», – сказав Наступник святого Петра, зазначаючи, що «ця мудрість, повна довіри», настільки вразила Христа, що вирвала з Його серця слова подиву: «О жінко, велика твоя віра! Нехай буде так, як ти хочеш!».

Яка віра є великою?

Тож яка віра є великою? Як зауважив Папа, великою є та віра, яка «приносить власну історію, позначену також і ранами, до ніг Ісуса», просячи про оздоровлення та надання сенсу. Кожен з нас має свою історію, не завжди чисту… Чи ми повинні приховувати її? Ні! За прикладом цієї жінки «поставити її перед Господом», наважитися принести «власну історію болю» Богові, доторкнувшись до Його ніжності. Слід «стукати до Ісусового серця» зі словами: «Господи, якщо бажаєш, можеш зцілити мене!».

«А зможемо зробити це, якщо завжди матимемо перед собою Ісусове обличчя, якщо розуміємо, яким є Христове серце: серце Ісуса співчутливе, воно бере на себе наші болі, наші гріхи, помилки й поразки. Але це серце, яке любить нас такими, якими ми є, без макіяжу», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на важливості того, аби розуміти Ісуса, бути близьким з Ним. Тому знову прозвучала часта порада: мати при собі Євангелію, чи то в кишеньковому форматі, чи завантажену на смартфон, щоби «кожного дня читати якийсь уривок», зустрічаючи Ісуса, Який «нас дуже любить».

«Нехай же Діва Марія заступається Своїми молитвами, щоби в кожному охрещеному зростала радість віри та прагнення ділитися нею через свідчення послідовного життя, щоби дала нам відвагу наблизитися до Ісуса та сказати Йому: Господи, якщо хочеш, можеш оздоровити мене!» – побажав Папа.

16 серпня 2020, 12:52