Шукати

Папа: На початку року дозвольмо, аби нас благословили Ісус і Марія

Під час проказування Богородичної молитви в урочистість Пресвятої Богородиці Марії Папа закликав «зійти з п’єдесталів гордості» та просити благословення у Матері, Яка показує нам Ісуса.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Вчора ввечері ми закінчили 2019 рік, дякуючи Богові за дар часу й за всі Його благодіяння. Сьогодні розпочинаємо 2020 з таким же наставленням вдячності та хвали. Бо те, що наша планета розпочала нове коло навколо сонця, що ми, людські істоти, й далі на ній мешкаємо, не є самозрозумілим. Це не просто не є самозрозумілим, але завжди є “чудом”, яке повинно викликати подив та вдячність», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи своє повчання з нагоди проказування молитви «Ангел Господній» в перший день 2020 року.

Дитя, що є Божим благословенням

У контексті того, що в перший день нового року літургія Церкви латинського обряду вшановує Пресвяту Богоматір, Діву з Назарету, що народила Спасителя, Святіший Отець вказав на те, що Дитя Ісус є «Божим благословенням для кожної людини, для великого людського роду й для всього світу». «Ісус не усунув зло зі світу, але здолав його в корені. Його спасіння не є магічним, але “терпеливим”, тобто, включає терпеливість любові, що бере на себе тягар беззаконня та позбавляє його сили», – сказав він, підкреслюючи те, що любов є джерелом терпеливості, та просячи пробачення за ті випадки, коли й він втрачав терпеливість.

Саме тому, за словами Папи, споглядаючи на вертеп очима віри, можемо побачити «оновлений світ, визволений від панування зла», підпорядкований «Дитині, що лежить у яслах». Саме тому «Божа Мати благословляє нас, показуючи нам Сина», благословляє Церкву та ввесь світ. Бо Ісус, як співали ангели в різдвяну ніч, є «радістю всього народу», Божою славою та миром для людей.

«Саме тому Святий Папа Павло VI захотів присвятити перший день року мирові: молитві, усвідомленні відповідальності за мир. На цей 2020 рік послання наступне: мир – це шлях надії, шлях, яким поступаємо через діалог, примирення та екологічне навернення», – сказав Наступник святого Петра, закликаючи: «Зосередьмо, отже, погляд на Матері й на Сині, Якого Вона нам показує. Дозвольмо на початку року нас благословити!».

Благословення для пригноблених

Папа підкреслив, що Ісус є благословенням для «пригноблених ярмом моральних і матеріальних форм рабства». Тим, які збилися з дороги й втратили самоповагу, Він нагадує: «Отець любить тебе, не залишає тебе й з непохитною терпеливістю чекає на твоє повернення». Жертвам несправедливості та експлуатації Ісус «відчиняє двері братерства», а важкохворим і тим, які почуваються покинутими й знеохоченими, «ніжно доторкається їхніх ран, виливає олію утішення й перетворює слабкість у силу добра». Тим же, які ув’язнені і «відчувають спокусу закритися в собі», Він «наново відкриває горизонт надії».

«Дорогі браття й сестри, зійдімо із п’єдесталів нашої гордості, всі ми маємо спокусу гордості, та просімо благословення Пресвятої Богородиці, покірної Божої Матері. Вона показує нам Ісуса: дозвольмо благословити нас, відкриймо серця на Її доброту. Тоді рік, який розпочинається, буде шляхом надії та миру, не на словах, але через щоденні жести діалогу, примирення та дбання про створений світ», – закликав Святіший Отець.

01 січня 2020, 12:08