Шукати

1574573686727.JPG

Папа: любов Ісуса спроможна перемогти будь-яку форму ненависті

На необхідність визнавати нашу віру та бути пророками надії та Божого Царства проповідував Папа Франциск під час Святої Меси в японському місті Наґасакі.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

«Ісусе! Згадай про мене, як прийдеш у своє Царство (Лк. 23, 42)», – цими словами Євангелія від святого Луки Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси у неділю, 24 листопада 2019 р., у японському місті Наґасакі, з нагоди урочистості Господа нашого Ісуса Христа Царя Всесвіту. На богослуження, що відбувалося на місцевому бейсбольному стадіоні, зібралися 35 тисяч вірних.

«В останню неділю літургійного року, єднаючи наші голоси з голосом злочинця, розп'ятого з Ісусом, який визнав Його і проголосив царем. Там, у найменш тріумфальний і славний момент, серед криків глузування і приниження, той злочинець зумів підняти голос і зробити своє визнання віри. Це останні слова, які почув Ісус, а, одночасно, останні слова, які Він промовляє, перш ніж передати Себе Отцеві, були: “Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зі Мною в раю” (Лк 23:43)», – сказав Папа.

Голгота – гора несправедливості

За словами Вселенського Архієрея, якоїсь миті, здається, що нечесне минуле злочинця набирає нового значення, адже він супроводжує Господа під час Його страждань. І ця мить підтверджує, що Ісус пропонує спасіння завжди і всюди. Голгота, гора несправедливості та смерті, де безсилість та нерозуміння супроводжуються наріканнями та байдужістю з боку спостерігачів смерті невинної людини, завдяки поведінці доброго злочинця, перемінюється у слово надії для всього людства. Викрики розлюченого натовпу «врятуй себе самого» не стануть останнім словом, а, навпаки, вони спонукають підняти голос тих, які дозволили, щоб до їхнього серця торкнулись, і які вибрали співчуття як справжній спосіб будування історії.

«Сьогодні тут ми хочемо відновити нашу віру та наше зобов’язання. Ми, як і добрий злочинець, добре знаємо історію своїх невдач, гріхів та обмежень, але не хочемо, щоб це зумовлювало чи визначало наше теперішнє та майбутнє», – мовив далі проповідник, зазначаючи, що нерідко й ми можемо потрапити в ситуацію, що спонукає з легкістю та байдужістю говорити «врятуй себе», і, таким чином, забути, що означає невинно страждати. Папа зазначив що землі Японії, більше, ніж будь-де, досвідчили нищівної сили, якої може досягнути людина. «Тому, як і добрий злочинець, ми хочемо прожити цю мить, коли ми зможемо піднести наші голоси і визнати нашу віру, захищаючи і служачи Господеві, страждаючому Невинному. Ми хочемо супроводжувати Його під час страждань, підтримувати Його в Його самотності і залишеності та ще раз почути, що спасіння є словом, яке Отець бажає запропонувати всім: “Сьогодні ти будеш зі Mною в раю”», – додав Святіший Отець.

Йти слідами святих попередників

На переконання проповідника, тисячі святих японської землі мужньо свідчили про спасіння та впевненість, які сьогодні відзначають духовну спадщину сучасного японського народу. Папа заохотив прямувати їхніми слідами, аби відважно свідчити про те, що любов Ісуса, що в окремий спосіб виявилась на хресті, спроможна перемогти будь-яку форму ненависті, егоїзму, зневаги чи нападу; вона здатна перемогти будь-який абсурдний песимізм або одурманюючий добробут, що паралізує кожну добру справу та вибір. Як навчав ІІ Ватиканський Собор, далекими від правди є ті, які, знаючи, що ми не маємо на землі постійного місця перебування, але призначені для вічності, вважають, що задля цього можемо занедбувати наші земні обов’язки, забуваючи, що саме з причини нашої віри, яку визнаємо, ми зобов’язані виконати наші завдання, свідчачи, таким чином, про велич нашого покликання.

Наша віра у Бога живих

Далі Єпископ Риму підкреслив, що наша віра є вірою у Бога живих! Христос є живим і Він діє серед нас, провадячи нас до повноти життя. Він живий і бажає, щоб ми були живими. «Якщо наша місія як учнів-місіонерів полягає у тому, щоб бути свідками та вістунами того, що має статись, то вона не дозволяє нам опустити рук перед злом і перед різними лихами, але закликає нас бути закваскою Його Царства там, де б ми не були: в сім'ї, на роботі, в суспільстві; бути невеликою щілиною, через яку Дух і далі вдихає надію серед народів», – зазначив Папа, пригадуючи про те, що нашою спільною метою є Боже Царство.

Того дня на Голготі багато людей мовчало, чимало сміялось, лише злочинець спромігся підняти свій голос, щоб захистити невинно страждаючого. На переконання Глави Католицькою Церкви, це було його мужнім визнанням віри в Ісуса. «Кожен із нас може прийняти рішення мовчати, висміювати чи пророкувати. Дорогі брати та сестри, Наґасакі носить у своїй душі важку рану воєн, яку важко залікувати, знак невимовних страждань багатьох невинних людей; це жертви, які постраждали від вчорашніх воєн, але які все ще страждають від цієї фрагментарної третьої світової війни», – мовив на закінчення Вселенський Архієрей, закликаючи присутніх підняти спільну молитву до небес за всіх тих, які сьогодні страждають у тілі від цього гріха, як також і за те, щоб у наш час ставало дедалі більше людей, подібних на доброго злочинця, тобто здатних не мовчати, не висміювати, але голосно пророкувати про Царство правди та справедливості, святості та благодаті, любові та миру!

 

24 листопада 2019, 07:50