Шукати

1568363535470.JPG

Папа: любов не є лише ціллю і засобом духовного життя, але є також його центром

Про братню любов, яка є у центрі августиніянської духовності, говорив Папа Франциск, приймаючи 13 вересня 2019 р. учасників Генеральної Капітули Чину Святого Августина.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

Разом досвідчувати Бога, аби виявляти Його світові, – таким є одне із головних викликів, які сьогодні стоять перед спільнотами богопосвячених осіб. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у Ватикані у п’ятницю, 13 вересня 2019 р., учасників Генеральної Капітули Ордену Святого Августина.

На початку своєї промови Святіший Отець пригадав слова свого попередника на Петровому престолі, святого Павла VI, з Апостольського Напоумлення “Evangelica testificatio” про те, що традиція Церкви від початків дає нам привілейоване свідчення безперервного пошуку Бога, пошуку унікальної та неподільної любові до Ісуса Христа, пошуку абсолютного посвячення на благо зросту Божого Царства. Без цього конкретного знаку любов, яка дає життя всій Церкві, ризикує охолонути. «Ви, августиніянці, спільнотним життям, що чітко засвідчує про присутність Воскреслого і Його Духа, покликані свідчити цю гарячу, живу, видиму, заразливу любов Церкви», – наголосив Єпископ Риму.

Основа августиніянської духовності

Єдність у любові – це центральний пункт досвіду і духовності святого Августина та основа всього августиніянського життя. Папа Франциск зазначив, що спільнотне життя складається із багатьох дрібних щоденних деталей, деталей любові. А та спільнота богопосвячених осіб, що зберігає у пам’яті ці дрібні особливості любові, піклується один про одного, є відкритою, стає місцем присутності Воскреслого Христа, Який освячує її членів, згідно із задумом Небесного Отця.

Підсилювати полум’я братньої любові

За словами Єпископа Риму зберігати живим це полум’я братньої любові неможливо без отого “in Deum”, тобто “ в Бозі”, притаманного августиніянським Правилам. Аби мати «одне серце і один дух», до чого закликають Правила, слід бути вкоріненими «в Бозі», з чого й випливає вся діяльність августиніянських спільнот. Кожен член Чину Святого Августина повинен щоденно шукати Бога, або дозволити Господеві, щоб Він нас знайшов. «Пошук Бога не може бути затемнений іншими цілями, навіть якщо вони й великодушні та апостольські. Адже саме він є вашим першим апостолятом», – наголосив Папа, пригадуючи слова о. Августина Трапе про те, що згідно із августиніянськими правилами любов не є лише ціллю і засобом духовного життя, але є також його центром.

Спільнотне життя та Церква

Серед іншого, Глава Католицької Церкви пригадав повчання святого Августина про спільнотне життя та про Церкву, яку він називав “mater charitas” (“матір-любов”). Він бачив Церкву як матір, яка плаче задля поділу своїх дітей та яка закликає до єдності у любові.

Він також звернув увагу присутніх на те, що Конституції Чину Святого Августина називають братню любов «пророчим знаком». У труднощах і хрестах щоденного життя ми може виявити нашу любов, тому й можна ствердити, що саме щоденні хрести є мірилом нашої любові.

«Дорогі брати, це також і сьогодні є для вас викликом та відповідальністю – жити у ваших спільнотах у такий спосіб, щоб разом досвідчувати Бога та бути здатними показати Його живим світові!» – підсумував Вселенський Архиєрей, бажаючи присутнім і їхнім чернечим спільнотам, аби Пресвята Богородиця їх супроводжувала та завжди оберігала Своїм Покровом.

13 вересня 2019, 14:06