Шукати

Папа Франциск Папа Франциск 

Папа: нехай нікому не бракує роботи, гідності та справедливої винагороди

Під час Святої Меси в каплиці “Дому святої Марти” з нагоди літургійного спомину святого Йосифа робітника, покровителя всіх трудівників, Папа Франциск закликав молитись за те, аби нікому не бракувало гідної праці, справедливої винагороди за виконувану роботу та належного відпочинку.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

«Сьогодні, в день свята святого Йосифа робітника, коли відзначаємо також і День робітників, молімось за всіх робітників. За всіх. Щоб нікому не бракувало праці, аби всі були справедливо винагородженні та могли втішатись гідною роботою та красою відпочинку», – мовив Святіший Отець, розпочинаючи Службу Божу в каплиці “Дому святої Марти” у Ватикані у п’ятницю, 1 травня 2020 р., коли Католицька Церква Латинського обряду літургійно спогадує святого Йосифа, покровителя всіх працівників.

Створення людини і її місія

Під час проповіді Глава Католицької Церкви зупинився на прочитаному під час богослужіння біблійному уривку з книги Буття, а саме – розповіддю про створення людини на образ та подобу Господа Бога (пор. Бт. 1, 26 - 2, 3). «Бог сотворив світ, сотворив людину і дав їй місію: доглядати, порати та піклуватись сотвореним світом. Слово “праця” є тим, яке використовується у Біблії, щоб описати цю діяльність Бога: “Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив був, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що творив був”. І ввірив цю діяльність людині: “Ти повинен робити це, пильнувати це та інше, ти мусиш працювати, щоб творити разом зі Мною цей світ, – немовби каже Господь, – щоб він міг далі існувати», – додав Вселенський Архиєрей, наголошуючи на тому, що людська праця є немовби продовженням Божого діла, є покликанням, яке людина отримала від Господа тоді, коли Він завершив створювати всесвіт.

Праця уподібнює людину до Творця

Далі Єпископ Риму зазначив, що праця уподібнює людину до Господа Бога, бо, працюючи, людина також стає творцем, здатним творити багато речей, зокрема, творити сім’ю, родину, щоб світ мій прямувати далі. Отож, людина є творцем і творить за допомого своєї праці. Працювати – це перше покликання людської особи; і про це нас навчає Святе Письмо. Кожного разу, як Господь довершив певний етап Свого творіння, у Біблії зазначено: “І побачив Бог, що воно добре”. На переконання Святішого Отця, ці слова вказують, що праця має в собі добро та творить гармонію між речами; вона цілісно залучає людину: її інтелект, її діяння, все.

Праця надає людині гідності

Як підкреслив проповідник, праця є тим, що надає людині гідності, адже вона уподібнює до Бога. Людина відчуває в своєму серці бажання заробити на хліб своєю працею, своїм трудом. Вона відчуває, що її гідність потоптано, коли бракує праці, бракує гідної праці і справедливого заробітку. Сьогодні, на жаль, як підкреслив Папа, гідність праці часто розтоптана. Як приклад він навів рабовласницькі часи, коли з Африки привозили невільників у Америку. «Але також і сьогодні існує багато рабів, багато чоловіків і жінок, які не є вільними в праці: вони змушені працювати, щоб виживати, і нічого більше. Вони є рабами: виконують примусову працю... Існують примусові роботи, несправедливі, погано оплачувані і які провадять людину до життя з розтоптаною гідністю. У світі їх багато, дуже багато», – мовив далі Святіший Отець.

Він також зазначив, що рабство нашого часу є нашою “негідністю”, тому що відбирає гідність у людини. Ми втішаємось тим, що маємо гідність, бо працюємо, але чи наш ближній також може цим похвалитись?! Вистарчить подумати лише про домогосподарок, які посвячуються праці в домівках, але позбавлені справедливої винагороди, соціального забезпечення, можливості на отримання пенсії, тощо. І це відбувається не лише в якихось далеких країнах Азії, але у нас, в Європі. Папа наголосив: «Кожна несправедливість, заподіяна працюючій людині, є топтанням її людської гідності, але також і гідності того, хто чинить несправедливість. (...) Натомість, покликання, яке дає нам Бог, є настільки прекрасним: творити, відтворювати, працювати. Але це можна робити, коли умови є справедливими та коли шанується людська гідність».

Молимось за гідність праці

На закінчення проповіді Папа Франциск висловив близькість та єднання із всіма чоловіками та жінками, віруючими і невіруючими, які сьогодні відзначають День працівника, День праці, близькість із тими, які борються за справедливість у світі праці, а також із тими працедавцями, які ведуть свій бізнес справедливо, незважаючи на те, що, іноді, на цьому й втрачають. «І молімось до святого Йосифа (...), щоб він допоміг нам боротись за справедливість праці, щоб для всіх була робота і щоб вона була гідною, не рабською працею», – підсумував Глава Католицької Церкви.

01 травня 2020, 10:24
Читати все >