Шукати

Папа про істину, яка визволяє. Молитва за працівників ЗМІ

Під час ранкової Святої Меси в середу Святіший Отець скерував свою думку до працівників суспільної комунікації, побажавши щоби вони були підтримкою для людей в умовах карантину. Проповідуючи, він вказав на те, що піддатися проводові Святого Духа веде до справжньої свободи.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Сьогодні бажаю, аби ми скерували свою думку до тих, які працюють в медіа, що забезпечують комунікацію саме сьогодні, коли люди перебувають в ізоляції», – сказав Папа Франциск на початку Святої Меси в середу, 1 квітня 2020 р., заохочуючи молитися за працівників засобів комунікації, «що допомагають освітньому процесові та переносити тягарі цього періоду закриття».

Роздумуючи над словами Ісуса: «Якщо ви будете перебувати в Моєму слові, тоді справді ви – Мої учні, і пізнаєте істину, а істина вас вільними зробить», записаними у восьмій главі Євангелії від Івана, Святіший Отець наголосив, що бути учнем Ісуса означає піддатися проводові Святого Духа, бути, водночас, людиною традиції та новизни, не піддаючись ідеологіям.

Перебувати в Ісусі

Проповідник зауважив, що на цих сторінках Євангелії ми є свідками «активної дискусії» між Ісусом і законовчителями, в якій можемо розгледіти ідентичність обох сторін. Ісус «заганяє їх в глухий кут», виявляючи суперечності в їхніх словах, а законовчителі не знаходять іншого виходу, як ображати. За словами Папи, це «одна з найсумніших сторінок» в Євангелії, де навіть знайшлося місце для богохульства і образ на адресу Богородиці. Юдеям же, які увірували, Ісус радить «перебувати» в Його слові.

«Знову звучить це дуже дороге для Господа слово, яке Він повторить багато разів, навіть на Тайній вечері: перебувати. “Перебувайте в мені”. Перебувати в Господі. Він не каже: “Добре вчіться, належно вивчайте аргументацію”: це само собою зрозуміле. Він сягає до важливішого, до того, що створює найбільшу загрозу для життя, якщо не дотриматися цього», – мовив Святіший Отець.

Справжня ідентичність

За словами Папи, ті, які перебувають в Ісусовому слові, знаходять «власну християнську ідентичність», яка полягає в тому, щоб «бути справжніми учнями». Цю ідентичність підтверджує не посвідчення особи, в якому записано: «я – християнин», але учнівство. Тож якщо перебуватимеш в Господі, в Його слові та житті, то будеш учнем, а ні, то «лише симпатиком доктрини», що йде за Ісусом як людина, що може чинити багато добра, бути доброю та мати добрі цінності, однак, «справжньою ідентичністю є учнівство».

«І якраз учнівство приносить нам свободу: учень – це вільна людина, бо перебуває в Господі. Що означає оте “перебуває в Господі”? Означає піддатися проводові Святого Духа, – пояснив проповідник. – Учень дозволяє Святому Духові провадити, а тому завжди є людиною традиції та новизни, є вільною людиною. Ніколи не підлеглою ідеологіям, доктринам, які завжди можна обговорювати… перебуває в Господі, й Святий Дух його надихає».

Дорога свободи та життя

Святіший Отець зауважив, що просить у Господа, аби допоміг нам пізнати «мудрість перебування в Ньому» та ввійти в близькі стосунки зі Святим Духом. А хто перебуває в Господі, той  є учнем, помазаником, помазаним Святим Духом. І це дорога, яку Ісус показує нам «до свободи і до життя».

«Нехай же Господь дасть нам зрозуміти це, що не є легко. Бо законовчителі не зрозуміли. Це неможливо зрозуміти лише головою, потрібні голова та серце, ота мудрість, яка випливає з помазання Святого Духа, що вчиняє нас учнями», – підсумував Папа.

01 квітня 2020, 08:36
Читати все >