Шукати

Папа: Ісус відкриває справжні почуття серця. Молитва за жертви вірусу

Недільну Святу Месу Святіший Отець відслужив у наміренні жертв пандемії Covid-19, чимало з яких помирають в самотності. Під час проповіді він заохотив помічати, коли через наше життя проходить Ісус.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«У ці дні ми чуємо новини про численних померлих: чоловіків і жінок, які помирають самотніми, не маючи можливості попрощатися зі своїми рідними. Згадаймо про них і молімося за них. А також про сім’ї, які не можуть супроводжувати своїх найдорожчих під час цього переходу», – сказав Папа Франциск на початку Святої Меси в неділю, 22 березня 2020 р., жертвуючи її в наміренні померлих та їхніх родичів. Коментуючи розповідь з Євангелії від Івана про оздоровлення сліпонародженого чоловіка, він закликав бути пильними, аби не прогайнувати того моменту, коли Ісус проходить через наше життя.

Боязнь Христового приходу

Святіший Отець зазначив, що цей уривок з Євангелії «говорить сам за себе», будучи звіщенням Ісуса Христа та катехизою. Він послався на вислів святого Августина, який його «постійно вражає»: «Timeo Dominum transeuntem» – Боюся моменту, коли проходитиме Господь. Чому боїшся? «Боюся не зрозуміти, що це Христос, залишивши Його пройти непоміченим…»

«Одна річ є ясною: в присутності Ісуса виходять на яв справжні почуття серця, справжні наставлення випливають назовні. Це є благодаттю, й тому святий Августин боявся дозволити на те, щоби Він пройшов непоміченим», – мовив проповідник.

Найкращі та найгірші риси

Папа пояснив, що бачимо Ісуса, Який проходить, оздоровляє сліпонародженого і цим викликає скандал. В цій ситуації виходять на яв «найкращі та найгірші риси» людей. Коли спостерігаємо за оздоровленим сліпцем, нас вражає його мудрість та відповіді, адже завдяки життєвому досвідові був чутливим до ймовірної небезпеки. Законовчителі, в свою чергу, знали всі закони, але зупинилися на цьому і не розуміли, коли приходить Бог. Прив’язані до своїх звичок, «мусіли чинити несправедливість, щоби їх зберегти».

«Лише це: сьогодні раджу всім взяти Євангелію, дев’ятий розділ Євангелії від Івана, і прочитати собі спокійно вдома: один, два рази… Щоби добре зрозуміти, що стається, коли проходить Ісус: що виходять на яв почуття. Добре зрозуміти те, що каже святий Августин: боюся приходу Господа, що не зауважу та не розпізнаю Його. Й не навернуся…», – заохотив Святіший Отець.

22 березня 2020, 10:19
Читати все >