Шукати

Папа: Смерть – це обійми з Господом, до яких готуємося з надією

Про завершення життєвого шляху, що очікує кожну людину, Святіший Отець проповідував під час ранкової Святої Меси в п’ятницю.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Небо і земля проминуть, слова ж мої не проминуть». Ці Христові слова, записані святим Лукою, лягли в основу роздумів, якими Папа Франциск поділився, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» в п’ятницю, 29 листопада 2019 р., звертаючи увагу на смерть, як на момент, коли Господь прийде забрати нас, а тому каже нам бути приготованими.

Людська немічність

Отож, все промине, але залишиться Він. Це, за словами проповідника, спонука замислитися над хвилиною кінця, тобто, смерті. Ніхто з нас не знає напевно, коли це станеться, але колись ця хвилини прийде.

«Ця уразливість життя, ця слабкість притаманна кожному з нас», – сказав Папа, зазначивши, що напередодні роздумував про це, читаючи статтю, присвячену тому, що об’єднуючою рисою всіх людей є саме це: «ми однакові у крихкості». «Всі ми, – пояснив він, – уразливі, й у певному моменті ця уразливість призводить до смерті».

Уповання на Господа

В цьому контексті Святіший Отець розповів про те, що на його батьківщині існував звичай заздалегідь оплачувати свій похорон, аби, таким чином, зекономити гроші для сім’ї. Але коли викрилося шахрайство деяких похоронних агенцій, ця мода проминула. За словами проповідника, це ілюзія людини претендувати на те, щоб «бути вічною», але певність смерті чітко вписана в Біблії. Господь, однак, представляє її «як зустріч з Ним», супроводжуючи словом «надія».

«Господь каже нам бути готовими до зустрічі, смерть – це зустріч, це Він, що виходить нам назустріч, виходить, аби взяти нас за руку та забрати з Собою», – сказав Папа, підкреслюючи, що не хоче, аби цю проповідь сприйняли як «похоронне повідомлення», але як істину про життя, вміщену в Євангелії: «всі ми уразливі, всі ми маємо двері, до яких одного дня постукає Господь».

Молитовне приготування

Отож, як зазначив проповідник, слід готуватися до тієї хвилини, коли Господь постукає до наших дверей. Ми повинні молитися одні за одних, щоб бути готовими «з довір’ям відчинити двері» Господеві, що надходить.

«З усіх речей, які ми зібрали, які заощадили, добрих й законних, ми нічого не заберемо… Але заберемо Господні обійми. Корисно думати про свою смерть, про те, що помру і коли це станеться… Ця дата не зафіксована в календарі, але Господу вона відома. Тож слід молитися: “Господи, приготуй мої серце до доброї смерті, щоби померти в мирі, помирати з надією”. Саме це слово, – підсумував Папа, – повинно супроводжувати нас в житті, надія на те, щоб жити з Господом тут, і потойбіч. Молімося одні за одних в цьому наміренні», – закликав він.

29 листопада 2019, 13:32
Читати все >