Шукати

«Від спомину до молитви». Сьомий день катакомб

Сім маршрутів будуть відкриті для громадськості в рамках весняного випуску щорічного заходу. Тема 2024 року натхненна бажанням Папи Франциска присвятити цей рік молитві в рамках приготування до Ювілею 2025. Папська комісія сакральної археології організовує безкоштовні екскурсії.

Vatican News

Відвідування катакомб та можливість зустрічі з першою християнською громадою, яку вони надають, є способом пробудити у віруючих спонуку до молитви, зверненої до Бога, але також і до мучеників, які померли, щоб засвідчити віру. Про це йдеться у комюніке Папської Комісії сакральної археології, яким вона запрошує взяти участь у весняному відзначенні 7-го Дня катакомб, що відбудеться 2 березня 2024 р. в Римі і матиме тему «Від спомину до молитви», включаючись у шлях приготування до Ювілею 2025 року.

Нагадаємо, що згадана Папська комісія започаткувала проведення Дня катакомб у жовтні 2018 року. Протягом перших п’яти років він проводився у жовтні, а починаючи з 2023-го року – двічі на рік. Також і сьомий День катакомб матиме весняний та осінній випуски.

Зупинитися на молитві

«Папа, – читаємо в комюніке, – захотів, щоб цей рік був присвячений молитві, як належне безпосереднє приготування до відзначення Ювілею. Відвідини християнських катакомб, даючи нам досвід зустрічі з пам'ятками та свідченнями першої християнської спільноти в Римі, нагадують нам про людей, події, історії, які є значущими та важливими також і для сьогодення. Такі спогади, безпосередньо сприйняті та пережиті, не можуть не викликати глибоких роздумів, а у випадку віруючих, не спонукати до  молитви; молитви, зверненої до Господа, Бога життя та Спасителя, але також до мучеників та всіх тих, хто засвідчив віру, чий приклад та заступництво підтримують нас на нашій теперішній дорозі». Серед багатьох образів, які можна побачити в катакомбах і які спонукають до молитви, у комюніке згадується образ Оранти, «яка здіймає руки до неба, щоб прославити Бога, подякувати Йому, попросити про заступництво і допомогу, закликати до визволення і спасіння». Тому запрошення до відвідувачів полягає в тому, щоб «зупинитися на мить у тиші, в молитві».

Програма заходів

У день відзначення, 2 березня, відвідувачі, попередньо зареєструвавшись аж до вичерпання місць, матимуть змогу взяти участь у екскурсіях, що проводитимуться у семи катакомбах Риму. Папська Комісія сакральної археології також організовує при деяких катакомбах різні освітні ініціативи. Крім того, всі учасники відзначення отримають ваучери на два квитки зі знижкою на відвідини катакомб у будь-який час протягом 2024 року.

19 лютого 2024, 11:27