Шукати

Папа дякує семінаристам Франції за відважну відповідь на покликання

У Папському посланні до французьких семінаристів, яке підписав кардинал П’єтро Паролін, наголошується, що «єдиним можливим способом продовжити нову євангелізацію» в сучасному контексті, є «душпастирський стиль близькості, співчуття, смирення, безкорисливості, терпіння, лагідності, повне дарування себе іншим, простоти й убогості».

Світлана Духович – Ватикан

Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін надіслав послання від імені Папи Франциска французьким семінаристам, які прибули до Парижа на зустріч, що проходитиме від 1 до 3 грудня 2023 р. на тему «Вірний Бог, що вас покликав» (1 Кор 1,9). Кардинал Паролін зазначив, що Святіший Отець дякує Богові за особливе покликання семінаристів, а також дякує їм за відважну відповідь на цей поклик. «Це справді причина для подяки, надії та радості бачити, що багато молодих людей – і не дуже молодих – дотепер наважуються, з великодушністю та сміливістю віри, незважаючи на важкі часи, які переживають наші Церкви та наші секуляризовані західні суспільства, трудитись у наслідуванні Господа для служіння Йому, а також своїм братам і сестрам», – читаємо в посланні.

Уподібнення до Христа

Державний Секретар висловив вдячність семінаристам за те, що вони «дарують радість і надію Церкві у Франції», яка їх чекає і потребує. Він підкреслив, що Церква потребує, щоб вони були тими, ким повинен бути священик: співучасником «влади, якою сам Христос плекає, освячує і провадить своє тіло» (Presbyterorum Ordinis, 2)». Кардинал Паролін пояснив, що це відбувається через уподібнення священика до Христа, «Який ставить його перед Своїм Божим людом, – хоча він завжди є його частиною – щоб авторитетно наставляти його, впевнено провадити і ефективно передавати йому благодать через уділення таїнств». «У найвищий момент, що є джерелом і вершиною життя Церкви і його особистого життя, священик відправляє Святу Месу, де, уприсутнюючи жертву Христа, він складає себе в єдності з Ним на вівтар і кладе туди жертву всього Божого народу і всіх віруючих», – написав кардинал.

Від імені Святішого Отця кардинал Паролін закликав семінаристів «вкоріняти у своїй душі ці фундаментальні істини», які стануть основою їхнього життя та їхньої ідентичності, «в центрі якої є целібат». «Священик є безшлюбним і хоче ним бути – читаємо в посланні, – просто тому, що таким був Ісус. Вимога целібату є передусім не богословською, а містичною: “Хто може збагнути, нехай збагне!” (Мт 19, 12)», – читаємо в посланні.

Вимога нової євангелізації

Державний Секретар Святого Престолу підкреслив, що «природу священства, ніхто ніколи не змінить», але «способи його здійснення обов'язково повинні враховувати еволюцію сучасного суспільства і ситуацію серйозної кризи покликань, яку ми переживаємо». В контексті сучасного суспільства, в якому, як зазначається у посланні, постать священика, «втратила будь-який престиж в очах більшості людей», єдиним можливим способом продовжити нову євангелізацію, до якої закликає Папа Франциск, є «душпастирський стиль близькості, співчуття, смирення, безкорисливості, терпіння, лагідності, повне дарування себе іншим, простоти й убогості».

Для того, щоб жити цією вимогливою священичою досконалістю, як зазначається в посланні до семінаристів, потрібно лише одне: «плекати особисті, міцні, живі та автентичні стосунки з Ісусом». «Любіть Ісуса понад усе, нехай Його любові буде вам достатньо, і ви вийдете переможцями з усіх криз, з усіх труднощів», – пише кардинал Паролін.

01 грудня 2023, 15:50