Шукати

кардинал Майкл Черні в соборі Святої Софії кардинал Майкл Черні в соборі Святої Софії 

Кардинал Черні українській громаді: витривалість зроджується з обітниці Бога

Проповідуючи під час Божественної Літургії в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі, в. о. Префекта Дикастерії служіння цілісному розвитку людини наголосив, що в часи терпіння слід триматися за Божі обітниці, тому що Божа обітниця – це безповоротне рішення і доказом цього є Ісус Христос.

Світлана Духович – Ватикан

«У ці тижні неспокою, болю та боротьби ми краще усвідомлюємо цінність неділі та силу, яка через Святе Таїнство приходить до нас із воскресіння з мертвих нашого Учителя та Господа Ісуса», – цими словами розпочав свою проповідь кардинал Майкл Черні, в. о. Префекта Дикастерії служіння цілісному розвитку людини, під час Божественної Літургії в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі в неділю, 3 квітня 2022 року.

Здійснивши з доручення Святішого Отця дві гуманітарні подорожі до країн, які приймають біженців з України, а також відвідавши Закарпатську область, кардинал Черні вирішив також розділити Євхаристійне єднання з тими, які в Римі вболівають за своїх земляків та від самого початку війни активно підтримують їх гуманітарною допомогою. Він зазначив, що сам мав нагоду побачити війну, яку переживає український народ, «не безпосередньо в регіонах конфлікту, а в очах жінок і дітей», біженців, яких він зустрів під час нещодавніх візитів до Угорщини та Словаччини, а також до прикордонних міст України.

Фото: Юрко Ганчук
Фото: Юрко Ганчук

Божа обітниця

Проповідник прокоментував уривок з літургійного читання з Послання апостола Павла до Євреїв: «І справді, коли Бог учиняв Авраамові обітницю, не маючи поклястися ніким вищим, то поклявся самим собою, кажучи: “Справді поблагословлю тебе щедро й розмножу тебе вельми”. І він, завдяки довгій терпеливості, осягнув обітницю» (Євр. 6, 13-15). Кардинал Черні підкреслив, що цими словами Апостол Народів закликав страждаючих християн до терпеливості. Ієрарх вказав на особливий спосіб цього заклику: «Слово Боже посилається не на нашу силу, а на силу, яку мають над нами Божі обітниці, – наголосив він. – Наша витривалість народжується з Його обітниці. Наша сила походить від запаморочливої любові. Бог, не маючи нічого більшого за Себе, присягає Собою перед маленьким Авраамом про те, що перебуватиме з ним, що його майбутнє буде життям. Цьому літньому, безплідному і, здавалося б, обмеженому чоловікові Бог спочатку обіцяє, а потім навіть клянеться перемінити майбутнє на життя».

Міцно схопитися за надію

Далі, звертаючись до вірних, що зібралися в соборі святої Софії, кардинал закликав: «Послухай, брате, сестро, що сьогодні сказано тобі, твоєму народові і всім, хто страждає так само, як і ти, до якого б народу вони не належали: “Справді поблагословлю тебе щедро й розмножу тебе вельми”». Проповідник додав, що «в темряві цієї години це здається неможливим», але Боже слово говорить, що ті, хто шукає в Ньому притулку, мають «сильне заохочення міцно схопитися за надію, бо «в Ньому маємо, неначе якір душі, безпечний та міцний» (Євр. 6, 19).

Фото: Юрко Ганчук
Фото: Юрко Ганчук

«Вірую, допоможи моєму невірству»

Проповідник прокоментував також уривок з Євангелії від Марка (Мк 9, 17-31), прочитаний під час Літургії, в якому йдеться про те, що батько приводить до Христа свого біснуватого сина і просить вигнати з нього «німого духа». Перед тим він просив про це Христових учнів, але вони не змогли. «Та якщо можеш, поможи нам, змилосердившись над ним», – промовив батько, на що Христос відповів: «Все можливо тому, хто вірує». Центральним висловом цього уривку, як зазначив кардинал, є звернення батька до Ісуса: «Вірую, поможи моєму невірству».

«Ви теж, ми теж бачимо неспроможність, навіть і Христових учнів, визволити наших дітей, нашу землю, наше сьогодення від демонічних, згубних і руйнівних сил, – наголосив кардинал Черні. – Спонуки та пориви смерті також і нас кидають у вогонь, у прірву, й ніхто, незважаючи на те, що бачить і розуміє, нічого не може зробити. “Але якщо Ти можеш, змилуйся над нами і допоможи нам”».

Проповідник наголосив, що настав час, аби кожен промовив: «Вірую, поможи моєму невірству». Немов якоря, яким є хрест, слід триматися Божих обітниць, тому що Божа обітниця, як підсумував проповідник, – це безповоротне рішення і доказом цього є Ісус Христос.

Фото: Юрко Ганчук
Фото: Юрко Ганчук

Під час відвідин української спільноти, кардинал Майкл Черні, якого супроводили його співробітники, також оглянув собор та експозицію музею світлої пам’яті Блаженішого Йосифа кардинала Сліпого. В недільній Святій Літургії, серед інших, брав участь також Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш.

Фото: Юрко Ганчук
Фото: Юрко Ганчук
03 квітня 2022, 13:12