Шукати

2015-12-21  кардинал Вальтер Каспер і Папа Франциск 2015-12-21 кардинал Вальтер Каспер і Папа Франциск 

Кардинал Каспер про Папу Франциска та Боже милосердя

Вислужений Голова Папської Ради сприяння єдності між християнами згадує про те, як вісім років тому подарував кардиналові Берґольйо свою книгу, яку той процитував під час першого після обрання проказування «Ангел Господній» з вірними.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ / Eugenio Bonanata - Ватикан

Вісім року тому, у неділю 17 березня 2013 р., новообраний Папа Франциск вперше очолив проказування молитви «Ангел Господній» з вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані. Промовляючи з вікна робочого кабінету в Апостольському палаці, він говорив про Боже милосердя, й у цьому контексті згадав про книгу на цю тему, яку прочитав кілька днів перед тим. Він уточнив, що її написав «вправний богослов» і пожартував, що зовсім не має наміру рекламувати книжки кардиналів…

Слово, без якого ми «втрачені»

Через вісім років після цього німецький кардинал Вальтер Каспер, вислужений Голова Папської Ради сприяння єдності між християнами, поділився спогадами про ці події в інтерв’ю для нашого колеги. Він розповів, що за кілька днів до Конклаву, зібраного після зречення Венедикта XVI, вийшло в світ іспанське видання його книги «Милосердя. Фундаментальне поняття Євангелія. Ключ християнського життя», й він отримав три примірники. Богослов вирішив подарувати їх іспаномовним співбратам, і між ними виявився кардинал з Буенос-Айреса Хорхе Берґольйо.

«Він мешкав у кімнаті навпроти моєї в “Домі святої Марти”. Він був захоплений, коли прочитав слово “милосердя” і відразу сказав мені: це є слово нашого Бога, без нього ми втрачені», - розповів кардинал Каспер.

Колона понтифікату

Через кілька днів, слухаючи слова новообраного Папи, слідкуючи по телевізору за молитвою «Ангел Господній», вислужений очільник ватиканського екуменічного відомства, у свою чергу, був вражений словами Святішого Отця, сказаними до прочан, зібраних на площі.

«Ідею про важливість милосердя Папа вже давно виношував, а тепер отримав підтвердження для цього свого переконання від богослова», - зауважив кардинал Каспер. З бігом часу ця тема тільки розвивалася, й ми стали свідками Святого Року, присвяченого Божому милосерду, побачили народження ініціативи «П’ятниці милосердя», тощо. Слово «милосердя» стало фундаментальною віссю понтифікату Папи Франциска, «колоною», як підкреслює колишній очільник Папської Ради сприяння єдності між християнами, що вказує на шлях від парадигми Церкви, яка виходить назовні, до енцикліки «Fratelli tutti», пропонуючи християнам ключ для долання викликів і труднощів нашого часу, загострених пандемією.

Боже верховенство

«Милосердя може дати нову вірогідність Церкві», - переконаний кардинал Каспер, звертаючи увагу на те, що коли Папа Франциск говорить про милосердя, то йдеться не лише про людське милосердя, але, насамперед, про Боже. Саме ця тема лежить в основі роздумів, які богослов виклав у книзі, цитованій Папою вісім років тому. Спонукою для богословських пошуків стало запитання: «Ким є Бог?».

«Особисто я зрозумів центральну роль цього поняття: Бог є милосердям, воно є вираженням Його верховенства, конкретною справедливістю, що звертається до кожної особи в її унікальності та з огляду на ситуацію, в якій та живе», – зазначив богослов, висловивши думку, що Господь не вимагає милосердя від нас, що є слабкими, егоїстами, грішниками, але, радше, «пропонує нам можливість, сили й благодать бути милосердними».

17 березня 2021, 16:15