Пошук

Францішак падчас св. Імшы ў капліцы Дома св. Марты Францішак падчас св. Імшы ў капліцы Дома св. Марты 

Францішак пра розніцу паміж грэшнікамі і разбэшчанымі

Праслаўляць Бога за ласку прызнання ў сваіх грахах, прасіць і прыняць Яго міласэрнасць, - заклікаў Папа 30 сакавіка 2020 г. падчас ранішняй св. Імшы ў капліцы Дома св. Марты.

У гаміліі Францішак спаслаўся на сённяшнія чытанні, узятыя з Кнігі прарока Даніэля (13,1-9. 15-17. 19-30. 33-62) і Евангелля св. Яна (8, 1-11), якія распавядаюць пра дзвюх жанчын: Зузану, фальшыва абвінавачаную двума старэйшынамі, і асобу, якую злавілі на чужаложстве.

Папа звярнуў увагу на тое, што ў першай справе абвінаваўцы былі разбэшчанымі суддзямі, а ў другой – крывадушнікамі. Бог сведчыць справядлівасць Зузане, вызваляючы яе ад распуснікаў, і даруе пралюбадзейцы, вызваляючы яе ад кніжнікаў і фарысеяў. Святы Айцец заклікаў дзякаваць Богу за Яго справядлівасць і міласэрнасць: калі ведаем, што мы грэшныя, можам з упэўненасцю прасіць у Пана прабачэння.

Францішак звярнуў увагу, што словы сённяшняга Псальма (23 (22), 1-3а. 3b-4. 5. 6) выдатна выражаюць досвед абедзвюх жанчын, асуджаных на смерць: Пан – мой пастыр, ні ў чым не буду мець нястачы... Калі нават пайду далінай смяротнага ценю, не буду баяцца зла, бо Ты са мною”.

Запіс трансляцыі ранішняй св. Імшы (30.03.2020)

Папа адзначыў, што абедзве жанчыны былі ў роспачы, апынуліся ў тупіку. Зузана давярала Богу, а грэшніца ведала, што яна вінаватая, і, хоць Евангелле пра гэта не кажа, безумоўна, малілася, просячы Бога аб дапамозе. І Бог ратуе нявінную і даруе грэшніцы, асуджае распусных суддзяў і дапамагае крывадушнікам у навяртанні: калі Езус запытаўся ў іх: “Хто з вас без граху?”, “выйшлі адзін за адным, пачынаючы са старэйшых”.

“Ён пакідае ім нейкі час для навяртання. Не даруе разбэшчаным толькі таму, што яны не ў стане прасіць прабачэння... Карупцыя адабрала ў іх здольнасць, якая прысутнічае ва ўсіх: сорам, які схіляе прасіць аб прабачэнні. Не, разбэшчаны ўпэўнены ў сабе, ідзе наперад, знішчае, выкарыстоўвае людзей, такіх, як гэтая жанчына, усё... і працягвае ісці далей. Ён паставіў сябе на месца Бога”, - падзяліўся думкамі Святы Айцец.

“У кожнага з нас ёсць свая гісторыя. Кожны з нас мае свае грахі. Калі пра іх не памятаеш, падумай, і ты іх знойдзеш. Дзякуй Богу, калі іх знойдзеш, бо калі не, значыць, ты разбэшчаны. Усе маюць свае грахі. Давайце паглядзім на Пана, справядлівага, але вельмі міласэрнага. Не сорамна быць у Касцёле; сорамна быць грэшнікам. Касцёл – Маці кожнага. Давайце дзякаваць Богу, што мы не разбэшчаныя, што мы грэшныя. І няхай кожны з нас, гледзячы на тое, як Езус рэагуе ў гэтых выпадках, давярае Божай міласэрнасці. І моліцца аб прабачэнні, давяраючы Божай міласэрнасці”, - сказаў Папа, завяршаючы гамілію.

30 сакавіка 2020, 13:05
Увесь кантэнт >