Папа вищим настоятелькам: бути свідками Воскреслого Христа

Бути свідками воскреслого Христа та сіячами надії закликав Святіший Отець учасниць Загальної Асамблеї Ради Вищих Настоятельок Італії.

с. Емілія Вандич, СНДМ – Ватикан

«Мир вам!» – цими словами Воскреслого Христа Папа Франциск привітав Учасниць 70-ї загальної асамблеї Ради Вищих Настоятельок Італії, яких прийняв на аудієнції у четвер, 13 квітня 2023 року. Тема асамблеї, що в цих днях відбувається у Римі: «Жінки – свідки Воскреслого на синодальному шляху».

Відновити первісну свіжість Євангелія

У своєму слові Святіший Отець звернув увагу на три аспекти. Насамперед, жінки – свідки воскреслого Христа. «Першими свідками воскресіння були саме жінки, учениці, які своєю сміливістю знову і знову нагадують нам, що “Ісус Христос також може розірвати нудні схеми, в яких ми наче хочемо Його ув’язнити, і дивувати нас своєю постійною божественною творчістю”. Адже “Христос є ‘вічним Євангелієм’ (Одкр 14,6)” і “його багатство і краса невичерпні” (Апостольське напоумлення Evangelii gaudium, 11)», – сказав Папа підкресливши, що «ці відважні жінки дозволили собі бути здивованими і зворушеними силою і світлом Воскреслого та вирушили шукати Його».

Єпископ Риму наголосив, що жінки повністю усвідомлювали, наскільки важливо мати живого Господа в серці. Споглядаючи жінок-мироносиць, Папа зауважив, що вони нагадують нам про те, що коли наважимося «повернутися до джерела і відновити первісну свіжість Євангелія», то «з’являться нові шляхи, творчі методи, інші форми вираження, більш красномовні знаки, слова, наповнені оновленим значенням для сьогоднішнього світу». Він заохотив бути відважними, шукаючи відповіді на запитання: «Що Господь говорить нам сьогодні? Не вчора, але власне сьогодні». «Звичайно, кожна з вас живе власною харизмою, але саме в цьому дусі потрібно ставити запитання: Господи, що маємо робити?» – сказав він та підкреслив, що «жінки є відважними і вміють творити нові шляхи».

Прямувати разом з іншими

Другий аспект: на синодальному шляху. Євангеліє, як зазначив Папа, розповідає, що жінки були послані «сповістити апостолам», не просто заради балаканини, але «принести звіщення». Беручи до уваги цей аспект, Святіший Отець зауважив, що «присутність Ісуса не замикає нас у собі, вона спрямовує нас до зустрічі з іншими і до рішення йти разом з ними. Ці жінки не вирішили тримати радість зустрічі в собі, ані здійснювати подорож наодинці: вони вирішили йти разом з іншими». У цьому контексті Папа наголосив, що саме жінка дарує життя, відкриває шляхи, кличе інших, є творчою. Саме жінки обирали шлях – іти разом. Він підкреслив, що нам слід пам’ятати, що «для того, щоб «іти разом», необхідно, щоб ми дозволили Духові виховувати в нас справді синодальне мислення, «входячи зі сміливістю та свободою серця в процес навернення», адже «синодальність є головною дорогою для Церкви, покликаної оновлюватися під дією Духа та завдяки слуханню Слова». Отож, Святіший Отець закликав відкинути страх, який може з’являтися, коли йдеться про синодальний шлях, однак потрібно пам’ятати, що «Святий Дух є Провідником синодального шляху, Він є Протагоністом. Отож, жінки, разом з пастирями, прямують вперед, навіть якщо часто є недооціненими, або не знаходять розуміння. Все ж ви є готовими слухати, зустрічатися, вести діалог та творити проекти разом», – сказав Папа, підкресливши, що жінка «є відкритою на благодать Святого Духа».

Долати виклики сьогодення

Третій аспект: сіячки надії. Святіший Отець нагадав, що зустріч з Воскреслим Ісусом сповнює надією. «Це означає бути Божою закваскою посеред людства», – додав він. Іншими словами, «це означає проголошувати і нести Боже спасіння в наш світ, який часто є загубленим, який потребує відповідей, що підбадьорюють, що дають надію, що оживляють подорож». Папа підкреслив, що «існують виклики, які потрібно подолати: нечисленність покликань, міжкультурність спільнот богопосвяченого життя, збереження вірності покликанню, адже Господь є вірним». У цьому контексті Папа Франциск застеріг учасниць асамблеї від того, щоб плутати харизми богопосвячених спільнот із структурами, якими вони займаються. Він закликав представниць богопосвячених спільнот «бути реалістами, однак не втрачати бадьорості, сміливості та сповненої надії посвяти».

Вкінці Папа заохотив бути уважними до недуг богопосвяченого життя, яких не бракує, особливо виокремлюючи «внутрішню гіркоту», що полягає у тому, щоби завжди дивитися тільки на проблеми й труднощі. За цим, як зауважив він, може критися диявол, «тому потрібно плекати надію та бути відкритими на діяння Святого Духа».

13 квітня 2023, 14:57