1559989701842.JPG

Папа: Євангелізувати означає любити, ділитися Божою любов’ю

Зустрічаючись напередодні П’ятидесятниці з представниками католицького харизматичного оновлення, Святіший Отець підкреслив що без любові нічого не вартують найкраще опрацьовані євангелізації програми.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Хрищення у Святому Дусі, єдність Христового Тіла та служіння бідним – це необхідне для євангелізації світу свідчення, до якого всі ми покликані силою нашого Хрищення», – наголосив Папа Франциск, зустрічаючись в суботу, 8 червня 2019 р., з учасниками Міжнародної конференції, яка зібрала півтисячі провідників харизматичних католицьких рухів і спільнот з усього світу напередодні офіційного початку діяльності «CHARIS», нового органу служіння харизматичному оновленню в Католицькій Церкві.

Початок нового етапу

«В цю урочистість П’ятидесятниці розпочинається новий етап на шляху, започаткованому харизматичним оновленням 52 роки тому», – сказав Святіший Отець, підкресливши, що «харизматичне оновлення розвинулось завдяки Божій волі». Він подякував двом дотеперішнім згуртуванням харизматичних спільнот, які припиняють свою діяльність з початком служіння «CHARIS», «накресливши для нього шлях», та склав подяку команді, яка здійснила цей новий проект.

«Сьогодні одна річ завершуєтеся та розпочинається нова. Розпочинається новий етап на цій дорозі. Етап, який позначений сопричастям між усіма членами харизматичної родини, в якій проявляється могутня присутність Святого Духа для добра всієї Церкви, в якій Його присутність робить всіх рівними, бо всі і кожен народилися з того самого Духа, великі та малі, давніші й новостворені, задіяні на глобальною рівні, чи, радше, на місцевому, формують цілісність, яка завжди вища від частини».

Нове та єдине служіння сопричастя

Назвавши нову дійсність «новим і єдиним служінням сопричастя», Глава Католицької Церкви зупинився на кожному з цих аспектів. Він зазначив, що на початках існує непевність щодо того, які зміни може принести новизна. Іноді, хто віддає перевагу залишитися при старому й розбиває єдність, що є «диявольською спокусою». Боятися нового притаманне людині, але духовні люди пам’ятають Господні слова: «Я творю нові речі». Адже наш Бог – це «Бог новизни», а Його новизна «завжди є благословенням, бо випливає з Його люблячого серця».

«Єдине» вказує на те, що нова служба призначена для всіх проявів харизматичного руху, які Святий Дух пробуджує в усьому світі. «Служіння», натомість, підкреслює, що не йдеться про управління. Врешті, «сопричастя» говорить про те, що «всі разом єдиним серцем звернені до Отця, щоб давати свідчення єдності в різноманітності. Різноманітності харизм, які Святий Дух пробудив за ці 52 роки».

Чого Папа очікує від харизматичного оновлення?

Відповідаючи на запитання про те, чого Папа й Церква очікують від CHARIS та від всього харизматичного оновлення, Святіший Отець, насамперед, закликав «ділитися Хрищенням у Святому Дусі з усіма в Церкві», бо йдеться про отриману благодать, яку не слід затримувати для себе, але ділитися нею.

Ця дійсність повинна «служити єдності Христового Тіла, яким є Церква, спільнота віруючих в Ісуса Христа». Бо Святий Дух творить «завдяки харизмам якнайбільшу різноманітність», але, водночас, робить так, що «ці харизми знаходили гармонію, перебуваючи в єдності». Врешті, служіння потребуючим, що переживають як матеріальну, так і духовну нужду.

Що потрібно для євангелізації

«Ці три речі: Хрищення у Святому Дусі, єдність Христового Тіла та служіння бідним – це свідчення, необхідне для євангелізації світу, до якої всі ми покликані з огляду на наше Хрищення. Євангелізації, яка не є прозелітизмом, але свідченням. Свідченням любові», – наголосив Святіший Отець, нагадавши, що рисою, яка притягала до первісної християнської спільноти, була взаємна любов.

«Євангелізувати означає любити. Ділитися любов’ю Бога до кожної людини. Можна створювати євангелізаційні організації, можна розробляти ґрунтовні та ретельні програми. Але якщо немає любові, якщо бракує спільноти, це нічого не варте!» – підсумував Папа, закликавши: «Харизматична відново, потоку благодаті Святого Духа, будьте свідками цієї любові!».

Хвилина для миру

Завершивши своє слово о 12:35 місцевого часу, Святіший Отець запросив присутніх із 25-хвилинним випередженням приєднатися до ініціативи «Хвилина для миру», що проводиться в річницю молитви за мир на Близькому Сході, що 8 червня 2014 року відбулася у Ватиканських садах за участі Папи Франциска, Патріарха Вартоломея І та Президентів Ізраїлю та Палестини.

08 червня 2019, 14:40