Папа з єзуїтами у Вільнюсі Папа з єзуїтами у Вільнюсі 

З розмови Папи Франциска з єзуїтами країн Балтії

Єзуїтський часопис «La Civiltà Cattolica» оприлюднив зміст розмови Папи Франциска з членами Товариства Ісусового, які служать у країнах Балтії

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Під час свого нещодавнього візиту до країн Балтії, згідно зі звичаєм, Папа Франциск зустрівся зі своїми співбратами-єзуїтами, що служать у цьому регіоні. Учасником зустрічі був також о. Антоніо Спадаро, ТІ, директор єзуїтського часопису «La Civiltà Cattolica», на сторінках якого в суботу, 20 жовтня 2018 р., з’явилася його розповідь про цю подію.

Зустріч, в якій взяли участь 28 єзуїтів з різних країн Балтії, мала приватний характер і відбулася після того, як Папа відвідав Музей окупації та визвольної боротьби у Вільнюсі, відкритий на місці колишньої в’язниці КДБ, де були ув’язнені, катовані та розстрілювані опоненти радянського режиму та переслідувані за віру.

Сходити до сучасних проявів пекла

Особливо зворушливим було спілкування з вислуженим Каунаським Архиєпископом Сіґататом Тамкявічюсом, ТІ, який пережив ув’язнення та заслання. «Ісус зійшов до аду, і я вам раджу, – сказав Папа, – не боятися сходити до пекла, яке переживають люди […]. Необхідно сходити туди, доторкатися до ран. […] І ці рани не були відкриті лише у Вільнюсі, лише в минулому». За словами Святішого Отця, ми справедливо засуджуємо те, що скоїли комуністи, нацисти й фашисти… Він, однак, запитує: «А сьогодні? Чи не діються такі речі сьогодні? Вочевидь, це робиться в білих шовкових рукавичках!..».

Собор і переміна в Церкві

Святіший Отець вкотре нагадав про важливість «зустрічі між молодими та літніми». Молодому єзуїтові, що запитував, як вони можуть йому допомогти, Папа відповів: «Те, що сьогодні слід чинити – це супроводжувати Церкву на шляху глибокого духовного оновлення. Я думаю, що Господь очікує від нас переміни в Церкві». А тому, посилаючись на конституцію «Lumen gentium» Другого Ватиканського Собору, на те, що Церква є «Божим людом», додав: «Якщо хочеш допомогти мені, то дій таким чином, щоб втілювати постанови Собору в житті Церкви. І допомагай мені своїми молитвами. Я дуже потребую молитов».

Заглибитись у хаос

Іншому молодому співбратові, який запитував Папу про те, як жити не боячись у світі, що, здається, поринув у хаос, він відповів, що, насамперед, не слід заглиблюватись у хаос наодинці, бо «погано закінчиш». «Але якщо входитимеш з благодаттю, що випливає з духовної розмови з провінційним настоятелем, зі спільнотою, якщо робитимеш це разом з Господом і виконуватимеш як місію, то нема чого боятися. Але з Господом, не задля власних капризів! Бог – сильний! Бог – сильніший!».

20 жовтня 2018, 13:58