Папа: Навчитися долати кризу, зберігаючи стійкість у вірі

Під час ранкової Святої Меси в суботу Папа Франциск підніс молитву за правителів, на яких лежить велика відповідальність у цьому нелегкому періоді. Біблійні читання стали нагодою нагадати під час проповіді про те, що в моменти кризи слід бути витривалими у вірі та просити в Господа дару Святого Духа, щоби не «торгувати» своєю вірою.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Момент кризи – це момент вибору, хвилина, яка ставить нас перед рішеннями, які ми повинні прийняти», – наголосив Папа Франциск, коментуючи під час проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані євангельську розповідь про те, як Ісусові слова про те, що Він є «хлібом з неба», знеохотили частину учнів і вони перестали слідувати за Ним.

Розпочинаючи Євхаристійне богослужіння в суботу, 2 травня 2020 р., Святіший Отець закликав молитися за тих, на кому лежить відповідальність за долі народів: «Молімося сьогодні за правителів, які несуть відповідальність за те, щоби подбати про свої народи в цей критичний період: за Глав держав і урядів, законодавців, мерів, очільників регіонів… Нехай же Господь допоможе їм і дасть сили, бо їхня праця не є легкою. І щоб коли між ними виникатимуть непорозуміння, вони розуміли, що в період кризи вони повинні бути дуже згуртованими задля блага народу».

Від мирних часів до кризи

У читанні з діянь Апостолів прозвучали слова: «Тими днями Церква по всій Юдеї, Галілеї та Самарії мала мир». Як зазначив Святіший Отець, в первісній громаді вірних були періоди миру, коли Церква зростала й розбудовувалася. Однак, настають також важкі часи, періоди кризи, труднощів для віруючих.

Схожу подію описує святий євангелист Іван: після Ісусової промови про живий хліб, який сходить із неба, про необхідність споживати Його Тіло та Кров, аби отримати вічне життя, чимало учнів залишили Христа, мовляв, «тверде це слово», «Він переступив межі…». Ці слова здавалися слухачам небезпечними, тож «не варто в це встрявати». Схожою була поведінка учнів з Емауса, мовляв, жінки говорять дивні речі, але краще забираймося звідсіля, доки нас не розіп’яли… Або ж воїни, які стерегли гріб, хоч і бачили правду, віддали перевагу тому, щоб «продати свою таємницю» та «не вмішуватися в цю небезпечну історію».

«Момент кризи, – зазначив проповідник, – це момент вибору, це хвилина, яка ставить нас перед необхідністю приймати рішення: всі ми в житті мали та матимемо моменти кризи. Родинні кризи, подружні, соціальні, на місці праці… Також і ця пандемія є моментом суспільної кризи».

Правильна реакція

Як слід поводитися в період кризи? Ісус знав, що учні нарікали, то запитав апостолів: «Чи й ви хочете відійти?». Він прийняв рішення провести учням своєрідний допит, аби, у свою чергу, спонукати їх до прийняття рішення. В цей момент чуємо визнання віри з уст святого Петра: «Господи, до кого ми підемо? Ти маєш слова вічного життя; і ми повірили й пізнали, що Ти є Святий Божий».

За словами Папи, це допомагає нам зрозуміти, як слід поводитися в моменти кризи, пам’ятаючи також прислів’я, що «коня на переправі не міняють». «В хвилини кризи слід бути дуже стійкими в переконаності у вірі. Ті, які відійшли, так би мовити, змінили коня, почали шукати іншого вчителя, який би не був таким суворим, як говорили про Ісуса. В момент кризи потрібна витривалість, тиша, стійко триматися того місця на якому стоїмо», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що йдеться про «момент вірності» – вірності Богові і тим речам, які ми прийняли на початку, але також «момент навернення», бо ця вірність «спонукає до деяких змін на користь добра, а не щоб віддалятися від добра».

«Періоди миру та періоди кризи. Ми повинні навчитися справлятися з обома. Один духовний отець казав, що момент кризи – це немовби пройти крізь вогонь, щоби ставати сильнішими. Нехай же Господь пошле нам Святого Духа, щоби ми вміли протистояти спокусам у періоди кризи, щоб уміли залишатися вірними першим словам, з надією опісля переживати періоди миру», – побажав Святіший Отець, додаючи: «Нехай же Господь дасть нам сили не продавати віру в періоди кризи!».

02 травня 2020, 10:27
Читати все >