Навернення святого Павла Навернення святого Павла 

Мандрівка сторінками Книги книг (61)

Своїм воскресінням Христос визволив нас від неволі гріха та смерті, тож покликанням християн є свобода. Що це означає? Святий Павло пояснює це в Посланні до Галатів, про яке сьогодні розповість у черговому випуску рубрики «Мандрівка сторінками Книги книг» о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ.
Проповідь

Перегорнувши ще одну сторінку Святого Письма, сьогодні ознайомимось із листом апостола Павла до галатів, яке називають «християнською хартією свободи». До свого навернення Савло був переконаним у тому, що людина оправдовується ділами закону, а тому переслідував християн, які вірили у спасіння, принесене Ісусом. Світогляд Павла перемінився, коли Воскреслий Ісус з’явився йому в дорозі до Дамаску. Тоді він зрозумів, що «Христос нас викупив від прокляття закону, ставши за нас прокляттям» (Гал. 3, 13). Власне на цьому апостол і будує всю свою аргументацію про оправдання, доводячи, що спасіння – це наслідок відкуплення, яке довершив Спаситель Своєю хресною смертю і воскресінням. Розвиваючи тему християнської свободи, святий Павло перестерігає перед небезпекою щодо неправильного трактування свободи, яку не потрібно плутати із сваволею, вседозволеністю чи розбещеністю, адже вона повинна бути нагодою для любові і служіння іншим. У житті людини, яка справді увірувала, видно щедрі плоди Святого Духа.

02 травня 2021, 10:59