Vatican News
Папата Фрањо во Будимпешта Папата Фрањо во Будимпешта  (Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved)

Папата се сретна со унгарскиот претседател и премиер и бискупите

На почетокот на престојот во Будимпешта во неделата, 12 септември 2021 година, по средбата со унгарскиот претседател и премиер, папата Фрањо се сретна со бискупите, членови на унгарската бискупска конференција

По пристигнувањето на меѓународниот аеродром во Будимпешта во неделата на 12 септември 2021 годинао 7.45 часот, папата Фрањо беше пречекан од вицепремиерот на Република Унгарија, г -дин Золт Семјен. Две деца облечени во традиционална облека му подарија цвеќе на Папата.

По претставувањето делегациите, Папата и вицепремиерот отпатуваа со автомобил до Музејот за ликовни уметности во Будимпешта.

По пристигнувањето во Музејот, Светиот Отец беше примен од претседателот на Републиката, г -дин Јанос Едер и премиерот, г -дин Виктор Орбан, и заедно се упатија кон салата на Музејот. Потоа, по официјалната фотосесија, се одржа приватна средба.

На крајот од средбата, по размената на подароци, папата Фрањо во ренесансната сала на Музејот за ликовни уметности, каде што се сретна со бискупите, членови на унгарската бискупска конференција, во ренесансната сала на Музејот за ликовни уметности во Будимпешта.

На средбата со Папата присуствуваа 35 унгарски бискупи. По поздравувањето на претседателот на Бискупската конференција, бискупот од Ѓер Андрес Верес, Папата одржа говор. Потоа, по Господовата молитва и завршниот благослов, тој ги поздрави епископите поединечно и по заедничката фотосесија отиде во Мермерната сала за да се сретне со претставници на Вселенскиот совет на црквите и некои еврејски заедници во Унгарија.

12 септември 2021, 11:38