Шукати

Папа до духовенства та богопосвячених осіб: будьте відважними у своїй місії

Зустрічаючись із священниками та богопосвяченими особами у Вероні в контексті 1650-річчя смерті святого Зенона, небесного покровителя місцевої Церкви, Святіший Отець заохотив до відданості в служінні Церкві, сіючи любов там, де панує ненависть.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

У суботу, 18 травня 2024 р., Папа Франциск прибув гелікоптером до Верони, долучаючись до відзначення 1650-річчя смерті святого Зенона, небесного покровителя цього італійського міста, а також щоб взяти участь в ініціативі «Арена миру». Душпастирська подорож Святішого Отця розпочалась зустріччю із священниками та богопосвяченими особами в базиліці святого Зенона. У своєму слові він наголосив на прийнятті свого покликання та місії, яку потрібно звершувати з відвагою.

Поставити в центр Бога

На початку Папа Франциск зазначив, що в основі християнського життя лежить досвід зустрічі з Господом, який не залежить від особистих заслуг, але від любові, з якою Господь приходить шукати людину (пор. Мт 4,18-22; Мк 1,16-20). «Біля витоків богопосвяченого життя і священичого життя стоїмо не ми, не наші дари чи якісь особливі заслуги, а дивовижний поклик Господа, Його милосердний погляд, який спочив на нас і обрав нас для цього служіння, хоча ми нічим не кращі за інших», – сказав Святіший Отець, закликавши прийняти покликання, яке Господь дарував через свою благодать. За його словами, якщо ми втрачаємо це усвідомлення та пам’ять про прийняття дару покликання, то ризикуємо поставити в центр не Бога, а себе. «Без цієї пам'яті ми ризикуємо захопитися різними ініціативами і діяльністю, які служать нашим власним цілям більше, ніж Божому Царству; ми також ризикуємо жити апостолятом згідно з логікою просування себе і пошуків схвалення, також намагаючись зробити кар'єру (а це дуже потворно, чи не так?), замість того, щоб віддати своє життя Євангелію та безкорисливому служінню Церкві», – наголосив Папа.

Відтак, серед складних викликів нашого часу, Святіший Отець вказав присутнім на важливість терпеливості і внутрішнього наставлення очікування, просячи Святого Духа про здатність розпізнавати знаки часу. «Ми можемо закинути сіті та з довірою чекати; це рятує нас навіть у найважчі часи», – зазначив він.

Дарування надії та безпечного пристановища серед світових бурь

Папа Франциск подякував духовенству та богопосвяченим особам за їхню ініціативність, креативність та здатність втілювати пророцтво Євангелія. «Достатньо згадати, який слід залишили багато священиків, богопосвячених осіб і мирян ХІХ століття, яких ми можемо сьогодні вшановувати як святих і блаженних. Свідків віри, які зуміли поєднати звіщення Слова з великодушним і співчутливим служінням потребуючим, із “соціальною креативністю”, яка призвела до появи навчально-освітніх шкіл, лікарень, притулків і місць духовності», – виокремив Святіший Отець.

Звертаючись до священників, він закликав їх бути щедрими в прощенні, даруючи людям благодать Божого милосердя, особливо найбільш уразливим верствам населення, тим, хто спраглий надії й поранений життям. «Не піддавайтеся знеохоченню: будьте відважними у своїй місії, знаючи як залишатися Церквою, яка робить себе близькою, яка наближається до перехресть, яка зцілює рани та свідчить про Боже милосердя. Саме таким чином Господній човен посеред світових штормів може вивести в безпечне місце багатьох, хто інакше ризикує зазнати корабельної аварії», – закликав Папа Франциск.

У цьому контексті Наступник святого Петра зауважив, що багато «штормів» у наш час походять від скупості, жадібності та нестримного прагнення до задоволення. Тому і для духовенства та богопосвячених осіб у зв’язку з цим існує ризик, щоб зло стало «нормальним» явищем. «Зло не є нормальним, воно не повинно бути нормальним. У пеклі – так, але тут – ні!» – наголосив Святіший Отець, перестерігаючи перед звиканням до поганих речей, що робить людину співучасником зла.

Сіяти любов, де панує ненависть

Кінцеві заохочення Папи стосувалися заклику ступати відважно вперед у спільності. «Ми наділені благодаттю й радістю бути разом на кораблі Церкви, серед чудових горизонтів і тривожних штормів, але без страху, бо Господь завжди з нами, і саме Він тримає кермо, веде нас, підтримує нас. І я кажу це не лише священикам, але й вам – богопосвяченим особам: вперед, сміливіше. Від нас залежить, чи приймемо ми цей Божий поклик і чи будемо сміливими у виконанні місії», – зазначив Святіший Отець.

Він побажав богопосвяченим особам і духовенству «дієздатної святості» та живої віри, яка з відважною любов’ю сіє Царство Боже в кожній ситуації повсякденного життя. «І якщо геній Шекспіра був натхненний красою цього місця, щоб розповісти нам про історію страждання двох закоханих, яким перешкоджала ненависть їхніх родин, то ми, християни, натхненні Євангелієм, візьмімо на себе зобов'язання сіяти любов скрізь: там, де є ненависть, щоб я сіяв любов; там, де є ненависть, щоб я був здатним сіяти любов, любов сильнішу за ненависть і смерть», – сказав Папа.

18 травня 2024, 12:17