Кардинал Фаррелл: мирне співжиття та взаємоприйняття потрібно плекати

Християни повинні допомогти США повернутись до ідеального співжиття та рівного добробуту для усіх, бо насильство та погроми не приведуть до чогось доброго. Цими словами можна підсумувати промову кардинала Фаррелла, яку він виголосив під час молитви в наміренні США, організованої Спільнотою святого Егідія в Римі.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Alessandro Di Bussolo – Ватикан

«Просімо у Господа, аби Він споглянув на всі невинні жертви, які померли з причини несправедливості і расової дискримінації, а їхня пролита кров нехай допоможе нашій улюбленій батьківщині побудувати справді мирне і братерське суспільство», –  цими словами кардинал Кевін Джозеф Фаррелл, Префект Дикастерії мирян, сім’ї та життя, в минулому також єпископ Далласу (США), що є вихідцем з Ірландії, натуралізованим у США, закінчив свою промову з нагоди молитовного чування в наміренні мирного співжиття в цій країні, організованого у п’ятницю, 5 червня 2020 р., Спільнотою святого Егідія у римській базиліці Пресвятої Марії на Трастевере.

Близькість із родиною Джорджа Флойда

В різних частинах США проходять маніфестації та протести з приводу трагічної смерті афро-американця Джорджа Флойда під час його затримання поліцією, яка викликала хвилю напружень у всій країні. Міннеаполіс у США та місто Рим розділяють тисячі кілометрів, однак, незважаючи на відстань, в одному із римських храмів, як наголосив на початку чування кардинал Фаррелл, вірні зібрались разом, аби молитись за покійного Джорджа, за його родину та за всіх американців, щоб вони віднайшли мир, спокій та порозуміння між собою.

«Цього вечора ми по-особливо близькі, як із родиною Джорджа Флойда, так і з тими, хто страждає з приводу дискримінації та насильства в США», – додав кардинал-Префект, просячи також у Господа благодаті для всіх мешканців країну задля відновлення миру та порозуміння.

Людина – це храм Господа Бога

Після прочитання євангельського уривку з Євангелії від святого Івана, колишній  єпископ Далласа наголосив, що, якщо людина є особливим храмом Господа Бога, то у її серці не може бути місця для ненависті та зневаги до своїх братів та сестер, до жодної людини. Святий Дух нагадує кожному із нас, що ми є Божими дітьми, яких Господь дуже любить, що усі ми є рівними перед Богом, незважаючи на наші відмінності.

За словами кардинала, який хоча й ірландського походження, але почуває себе американцем, для США дуже сумним є той факт, що й досі в країні присутні такі явища як дискримінація, упередження та ненависть на ґрунті расизму. На превеликий жаль, після довгих років боротьби за громадянські права та расову рівність, несправедливість та насильство у цій площині повторюються.

Потреба братерського серця

Як підкреслив далі кардинал Кевін Фаррелл, у ці дні ми, зокрема, усвідомлюємо, що мирне співжиття та взаємоприйняття – це цінності, які необхідно плекати. Їх не можна здобути автоматично, з огляду на минуле, вони є плодом поведінки людини, що походить з глибин її серця. Тому, кожне нове покоління потребує, аби йому допомогли осягнути “братерське серце”. Братерське суспільство не можна осягнути раз і назавжди, адже людське серце завжди може замкнутись у власному егоїзмі та бути засмічене гріхом, спричиняючи, таким чином, нові несправедливості, нове насильство та нові утиски.

З цієї причини кардинал нагадав, що християни повинні своїм життям звіщати та свідчити новизну Євангелія: не можна дозволити, аби в наших серцях було місце для суперництва, для заперечення гідності іншої особи та для утисків. «Наша країна, – продовжив він, – від свого народження була багатокультурною, багатоетнічною, мультирелігійною, її основою були рівність усіх людей, фундаментальні права на життя та свободу, надані самим Творцем усім людям, толерантність, мирне співжиття, рівні можливості добробуту та щасливого життя». Усе це є нічим іншим, як християнською традицією записаною словами державного закону.

Сприяти мирові та порозумінню

Префект Дикастерії мирян, сім’ї та життя зазначив, що ми часто робимо розрізнення на основі соціального класу, економічного розвитку, раси, політичної приналежності, однак, Ісус Христос приніс Добру Новину про спасіння усім без винятку. А тому християнам не годиться ідентифікуватись з якоюсь окремою групкою, відкидаючи чи дискримінуючи інших, бо, таким чином, заперечується універсальність Божого Об’явлення у Христі. Необхідно повернутись до “чистоти Євангелія”, згідно із яким між християнами не повинно бути жодних поділів, бо всі ми є одним в Христі Ісуса.

Ісус навчав милосердя до усіх, також і до ворогів. Тому, слід пам’ятати, що сприяти суспільному добру неможливо насильством та злочинною поведінкою. Необхідно сприяти культурі пошани один до одного, універсальному братерству між людьми, гідним умовам життя усіх... Натомість, слова та вчинки, які ображають, завдають шкоди іншим, не призводять до нічого доброго у майбутньому.

06 червня 2020, 15:59