Шукати

Кардинал Луїс Антоніо Таґле Кардинал Луїс Антоніо Таґле 

Кардинал Таґле про Всесвітній місійний день: пізнання Христа веде до місії

Під час презентації Всесвітнього місійного дня, що відзначатиметься наступної неділі, Префект Конгрегації євангелізації народів наголосив, що «чим більше ми поділяємо з іншими дар Христа, тим більше зростає наша віра; а якщо ми зберігаємо нашу віру для нас самих, то вона слабне».

Світлана Духович – Ватикан

У четвер, 21 жовтня 2021 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація Всесвітнього місійного дня, що цього року відзначатиметься у неділю, 24 жовтня, на тему «Не можемо бо не говорити про те, що самі бачили та чули» (Ді 4, 20). «Коли досвідчимо силу Божої любові, коли розпізнаємо Його Отчу присутність в нашому особистому та спільнотному житті, ми не можемо не звіщати і не ділитися тим, що ми бачили і чули», – наголосив Папа Франциск у своєму посланні з нагоди цього дня, що було оприлюднене 29 січня 2021 року.

Спогадувати місіонерів

Відкриваючи презентацію, Директор Ватиканського прес-центру Маттео Бруні зазначив, що відзначення Всесвітнього місійного дня є нагодою для того, аби говорити про місію, спогадуючи також місіонерів усіх часів: як минулого, так і теперішнього, які, маючи у серці надмір «того, що бачили і чули» в зустрічі з Христом, вирушають на периферії, в інші міста і країни, аби звістити іншим Добру Новину.

Далі виступили Префект Конгрегації євангелізації народів кардинал Луїс Антоніо Таґле, Заступник секретаря цієї конгрегації та Президент Папських місійних організацій архиєпископ Джанп’єро Даль Тозо і Генеральна Настоятелька Згромадження Сестер Францисканок Служебниць Діви Марії сестра Алессандра Дальпоццо.

Віра зростає, якщо ділимося нею з іншими

Кардинал Антоніо Таґле поділився своїми роздумами над темою Всесвітнього місійного дня «Не можемо бо не говорити про те, що самі бачили та чули» (Ді 4,20). Він пояснив контекст, у якому прозвучав цей вислів святих Петра й Івана з Діянь Апостолів: перед тим вони «в ім’я Ісуса Христа Назарянина» оздоровили у єрисалимському храмі чоловіка, що був кривий від народження (Ді 3,6) і проповідували там Христа. Через це священики, наставник храму й садукеї ув’язнили святих апостолів і повели їх до синедріону, де запитали їх: «Якою силою або яким ім’ям ви це зробили?», на що вони дали ту саму відповідь: «Іменем Христа» (пор. Ді 4, 7-10). Почувши наказ не говорити про Христа і навчати Його іменем, апостоли відповіли: «Чи воно справедливо перед Богом вас більше слухати, ніж Бога, – розсудіть! Не можемо бо ми не говорити про те, що самі бачили та чули» (Ді 4, 19-20). Посилаючись на вже згадані слова Святішого Отця, кардинал Таґле підкреслив, що таємниця завзяття і радості, яку апостоли проявляють у проповідуванні, полягає у їхньому досвіді сили Божої любові в Ісусі Христі. У Христі вони побачили, що світ може функціонувати по-новому, в Ньому вони побачили нове майбутнє, на яке сподівалися. «Отже, захоплююче і глибоке пізнання Христа веде до місії», – наголосив ієрарх, додаючи, що місійне прагнення відображає також і вдячність Тому, Хто вчинив чуда в нашому житті та в житті бідних.

Префект Конгрегації євангелізації народів підкреслив також, що «чим більше ми поділяємо з іншими дар Христа, тим більше зростає наша віра; якщо ми зберігаємо нашу віру для себе самих, то вона слабне». Саме тому, за його словами, пізнання Христа спонукало місіонерів виходити із себе самих, долати власні страхи і досягнути всі народи. Отже, Всесвітній місійний день, як зауважив кардинал, нагадує нам, що духовність і зустріч з Христом завжди є місійними, а «місія духовно ґрунтується на досвіді пізнання Христа».

Місійні ювілеї 2022 року

Архиєпископ Джанп’єро Даль Тозо зазначив у своїй промові, що наступного року відзначатимуться деякі важливі річниці, пов’язані з місійною діяльністю Церкви: 400-річчя Конгрегації євангелізації народів та 200-річний ювілей Папської місійної організації поширення віри, яку заснувала француженка Полін Жаріко, беатифікація якої відбудеться 22 травня 2022 року.

21 жовтня 2021, 16:19