2019-03-10-inizio-esercizi-spirituali-1552242938833.JPG

Духовні вправи Папи й Курії: подбати про серце, щоб розпізнати Божу присутність

В Аріччі поблизу Риму тривають духовні вправи Святішого Отця та Римської Курії.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

У неділю, 10 березня 2019 р., о 16:00 місцевого часу, Папа Франциск разом зі своїми найближчими співробітниками з Римської Курії, вирушили автобусом до містечка Аріччі поблизу Риму, де в реколенкційному осередку «Дім Божественного Учителя» розпочалися духовні вправи, які проводить абат-венедиктинець Бернардо Джанні. До 15 березня Святіший Отець не проводитиме жодних офіційних чи приватних зустрічей, включаючи й загальну аудієнцію в середу 13 березня. Саме в атмосфері реколекцій відбудеться відзначення 6-ї річниці понтифікату, що припадатиме того ж дня.

Початок реколекцій

Ввечері о. Бернардо виголосив вступну конференцію до роздумів, тема яких: «Місто гарячих прагнень. Пасхальні погляди та жести в житті світу». Ці реколекції натхнені віршем італійського письменника Маріо Луці під назвою «Для цього ми тут», в якому йдеться про погляд на Флоренцію з пагорбу, на якому розташоване венедиктинське абатство святого Мініата, настоятелем якого є проповідник.

Погляд на пустелі наших міст

Священик заохотив слухачів до «погляду благодаті й вдячності», до «погляду віри» на місто, яке часто пропонує «попіл, в якому згасло полум’я». Йдеться про погляд згори, але «не піддаючись спокусі лукавого», який пропонує заволодіти речами цього світу, панувати над ними, але «поглядом, спонукуваним Святим Духом і Господнім словом, поглядом контемпляції, вдячності, пильності й пророцтва». «Це погляд, якому неважко розпізнати, як часто, і то надто часто, наші міста насправді є пустелями!» – наголосив він.

Наново запалити полум’я любові

За словами о. Джанні, йдеться про погляд, який спонукає наново розпалити полум’я, щоб знову дарувати справжнє життя у Христі, аби місто й міста, на які сполядаємо, «завдяки святості Церкви» заново запалали полум’ям любові. «Для того, – сказав він, – щоб наша душпастирська діяльність, наша опіка над ввіреними нам людьми, над довіреним нам народом, а навіть і над людством, яке нам ввірив Господь, могла дійсно стати живим полум’ям гарячих прагнень, щоб наші міста знову стали прекрасним садом миру, справедливості й гармонії».

Де є любов, там є погляд

Цитуючи середньовічного містика Рікардо ді Сан-Вітторе: «де є любов, там є погляд», проповідник вказав на необхідність розпізнавати «сліди й підказки», які Господь залишає в нашій історії, в нашому житті. Саме в світлі цієї любові слід розглядати погляд Ісуса на Єрусалим і на всіх тих, кого Він зустрічав.

«Дозвольмо Йому дивитися на нас. Ісус – це наш гуманізм, дозвольмо, аби Його запитання: “А ви що кажете, ким я є?” викликало в нас неспокій. Піддаймося Його поглядові, щоб навчитися дивитися так як Він», – заохотив священик, наводячи випадки з Євангелії, де розповідається про погляд Ісуса на юнака, якого Він полюбив, на Закхея.

Навернення серця

За словами отця Бернардо Джанні, йдеться також про погляд, який проганяє побоювання не розпізнати Господа, Який надходить, погляд, що перемінює серце. Святий Августин повчав, що «коли ти не є уважним до свого серця, ніколи не знатимеш, чи Ісус навідується до тебе». Отож, необхідно заопікуватися серцем, «що є одним із важливих завдань на ці дні». Йдеться про те, щоб мати «уважне серце в процесі навернення», яке завдяки пам’яті «відкривається на розпізнавання присутності Бога в нашій історії та на нечувану й палку надію».

Photogallery

Прибуддя Папи до Аріччі
11 березня 2019, 11:43