Palazzo Cancelleria - осідок Апостольської Пенітенціарії та інших трибуналів Апостольської Столиці Palazzo Cancelleria - осідок Апостольської Пенітенціарії та інших трибуналів Апостольської Столиці 

Монсеньйор Никєль: сповідатись, аби відчувати себе любленими Богом

Думками про Святе Таїнство Сповіді та про 30-й курс сповідництва поділився монсеньйор Кшиштоф Юзеф Никєль, регент Апостольської Пенітенціарії, в інтерв’ю для VaticanNews.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

25 березня 2019 р. у Римі розпочався 30-й формаційний курс сповідництва, який щороку організовує Апостольська Пенітенціарія. Зустріч завершиться в п’ятницю, 29 березня, покаянною молитвою в базиліці Святого Петра у Ватикані, яку очолить Святіший Отець. Як зазначив в інтерв’ю для VaticanNews монсеньйор Кшиштоф Юзеф Никєль, регент Апостольської Пенітенціарії, курс сповідництва має на меті допомогти священикам бути добрими сповідниками.

Значення курсу

Відповідаючи на запитання журналіста Фабіо Колаґранде про значення курсу сповідництва, монсеньйор спершу зазначив, що цей щорічний курс вказує на зобов’язання Апостольської Пенітенціарії в справі формування священиків та семінаристів, що приготовляються до священичого служіння.

«І, справді, сьогодні як ніколи від служителів милосердя вимагається належного й осучасненого богословського, духовного, душпастирського та юридичного приготування. Такою ініціативою ми хочемо допомогти священикам бути добрими розподілювачами милосердя, відмінними педагогами, що провадять до Христа», – наголосив монсеньйор, підкреслюючи, що ця формаційна діяльність одного із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці належить до Вчительського Уряду Папи. Цього року в курсі беруть участь понад 700 учасників, що свідчить про зростання зацікавлення темою сповідництва.

Теми курсу

Під час формаційного курсу, як зазначив монсеньйор Никєль, віддається перевагу конкретним темам, пов’язаним із Святим Таїнством Покаяння, які можуть допомогти священикам правильно уділяти це Святе Таїнство та бути належно приготованим, коли зустрінуться із якимись дуже делікатними конкретними випадками. Крім того, під час кількаденних зустрічей доповідачі намагають подати вичерпну інформацію про те, як писати та надсилати прохання до Апостольської Пенітенціарії в справах, що належать до компетенцій цього трибуналу. «Однак, лекції не мають на меті лише висвітлити богословські та канонічні поняття, а, радше, надати сповідникам чинні орієнтири, щоб вони могли конкретно з готовністю, дбайливістю та батьківською лагідністю супроводжувати вірних до зустрічі з Божим милосердям», – наголосив монсеньйор Кшиштоф.

При цій нагоді він зазначив, що одним із викликів, який сьогодні стоїть перед священиком, є допомогти людям відкритись на досвід Божої любові. Наш час позначений забуттям про Бога, коли людина бачить у Господі ворога свого щастя і тому намагається Його позбутись, падаючи в ілюзію, мовляв, вона може дати собі раду й без Бога. «Але Бог не є конкурентом людини, але її найбільшим прибічником. І це ми відчуваємо щоразу, коли приступаємо до Святого Таїнства Сповіді, коли кожен із нас відчуває, що Бог його безмежно любить», – мовив монсеньйор.

Роль Святого Таїнства Покаяння

Останнє запитання журналіста стосувалось ролі Святого Таїнства Покаяння, відповідаючи на яке монсеньйор Никєль вказав на Апостольське напоумлення «Gaudete et exsultate», в якому Святіший Отець пригадує всім вірним про те, що нашою остаточною ціллю є святість. Заглиблюючись у цей текст, можемо зауважити, що Святе Таїнство Покаяння є чудовим засобом підтримки християнина на шляху до цієї мети. Сповідь може стати допомогою, аби щоразу підводитись після падіння; протиотрутою від неогностицизму та неопелагіанізму; засобом, який дає можливість відчути обійми люблячого Небесного Отця. Окрім того, Сповідь може бути «місцем правди», що живить добру пам’ять власної історії та щоденного розпізнавання.

«Отож, віднайдімо довір’я до Божого милосердя, часто приступаючи до Святого Таїнства Примирення, в якому кожен, хто із розкаяним серцем визнає свої провини, може відчути ніжність любові Отця. Крім того, я хотів би пригадати, що сакраментальна сповідь – це шлях освячення не лише для каяника, але і для сповідника, який має благодать щоденно споглядати чудеса навернень, які довершує Господь Бог», – сказав на завершення монсеньйор Никєль, регент Апостольської Пенітенціарії.

28 березня 2019, 16:05