Шукати

2023.04.10 Regina Caeli 2023.04.10 Regina Caeli  (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Папа: Христа знаходимо у Церкві, Його містичному тілі, що носить Його рани

Де шукаємо Воскреслого Христа? Замислитися над цим запитанням Папа Франциск заохотив вірних у Неділю Божого милосердя.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Якщо хочемо зустріти Ісуса, то не потрібно шукати щось надзвичайне, потрібно перебувати у спільноті, молитися разом з братами і сестрами у вірі. Цього, за словами Папи Франциска, нас навчає досвід святого апостола Томи, про зустріч якого з Христом на восьмий день після воскресіння розповідає євангельський уривок Неділі Божого милосердя.

Промовляючи до римлян, паломників і туристів, які в неділю, 16 квітня 2023 р., зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Царице Неба», Святіший Отець зазначив, що святий Тома «не єдиний, який має труднощі в тому, щоби повірити», ба більше, «він представляє нас усіх». Насправді, не завжди є легко увірувати, «особливо тоді, коли й ми пережили якесь розчарування».

Той, який проявив відвагу

Тома роками ходив за Ісусом, але ось Учитель немов злочинець був піднесений на хресті й ніхто не визволив Його… «Він помер, і всі налякані. Як ще далі довіряти? Як повірити в новину, що Він – живий?» – сказав Папа, звернувши увагу на те, що Тома показується як той, який ще має мужність: коли всі були за зачиненими дверима зі страху перед юдеями, Томи не було з ними. Тобто, він вийшов, ризикнув, не зважаючи на те, що хтось може його впізнати, викрити та арештувати. «Ми можемо навіть подумати, що задля своєї мужності він більше від інших заслуговував на зустріч з воскреслим Господом. Натомість саме через те, що віддалився, Тома не був з іншими у вечір Пасхи, коли Ісус вперше об’явився учням, і втратив нагоду», – сказав Наступник святого Петра, підкресливши, що для того, щоби повернути шанс, він мусить повернутися до спільноти. Коли він до них прийшов, йому сказали, що приходив Ісус, але йому важко повірити, він хоче побачити рани. Через вісім днів Ісус знову приходить до учнів і показує Томі Свої рани, «підтвердження Його любові, завжди відкриті канали Його милосердя».

Знаки і щоденність

У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на ще один важливий аспект євангельської події. Тома, щоб увірувати, хоче надзвичайного знаку – доторкнутися до ран Ісуса. Ісус показує їх йому, але «у звичайний спосіб, прийшовши до всіх, у спільноту». Цим Христос ніби каже: «Якщо хочеш мене зустріти, не шукай мене далеко, залишайся у спільноті, разом з іншими; не відходь, молися з ними, ламай разом з ними хліб. І саме там зможеш мене знайти, саме там покажу викарбувані на моєму тілі знаки ран: знаки любові, що перемагає ненависть, прощення, яке обеззброює помсту, життя, що перемагає смерть. Саме там, у спільноті, відкриєш моє обличчя, розділяючи з братами і сестрами сумніви та страх, ще сильніше пригортаючись до них».

За словами Папи, це запрошення стосується також і нас. А тому й ми повинні відповісти собі на запитання про те, де шукаємо Воскреслого. У якійсь особливій події, в якійсь театральній і помпезній релігійній маніфестації, виключно у своїх емоціях і відчуттях, а чи в спільноті, у Церкві, приймаючи виклик залишатися в ній, навіть коли вона не є досконалою? «Незважаючи на всі свої обмеження та падіння, що є нашими обмеженнями та падіннями, наша Мати Церква – це Христове Тіло; і саме там, у Христовому Тілі, знаходимо викарбувані, ще раз і назавжди, найбільші знаки Його любові. Тож запитуймо себе, чи в ім’я цієї любові, в ім’я Ісусових ран, ми готові розпростерти обійми для того, хто поранений життям, нікого не виключаючи з Божого милосердя, але приймаючи всіх, кожного і кожну як брата і як сестру, як і Бог приймає всіх», – сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Марія, Мати Милосердя, допоможе нам любити Церкву та зробити її гостинним домом для всіх».

16 квітня 2023, 12:12

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >