Шукати

Папа: Ісуса зустрічаємо, коли свідчимо про Нього

Досвід зустрічі з Ісусом, який спонукає ділитися цією радістю з іншими, був у центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився з паломниками в другий день великодніх свят.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Жінки-учениці буди першими, хто побачив воскреслого Ісуса в пасхальний ранок. Про це нам нагадує євангельське читання в понеділок Октави Пасхи, на що звернув увагу Папа Франциск у своїх роздумах, якими він поділився опівдні 10 квітня 2023 р. з нагоди проказування молитви «Царице Неба», яка у великодньому періоді заміняє молитву «Ангел Господній». Понеділок Ангела, такою є ще одна назва другого дня великодніх свят, є вихідним у Італії, а тому римляни, туристи й паломники зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби послухати повчання Святішого Отця, помолитися разом з ним і отримати його благословення.

Дорога, щоб знайти Воскреслого

Наступник святого Петра зауважив, що ми можемо запитувати себе, чому сталося саме так, що Ісус об’явився перше саме цим жінкам. Відповідь дуже проста: «вони перші пішли до гробниці». Як і всі учні, також і вони страждали від того, як здавалося, що Ісусова пригода закінчилася. Але на відміну від інших вони «не залишаються вдома паралізовані смутком і страхом», а із самісінького ранку, з першими променями сонця, «ідуть віддати шану тілу Ісуса, несучи з собою пахощі». Через те, що гріб був запечатаний, вони журяться про те, хто зможе відкотити камінь. «Але їхнє бажання здійснити цей жест любові переважив над усе. Вони не знеохочуються та виходять зі своїх страхів та своєї туги. Це і є дорога, щоби знайти воскреслого», – сказав Папа.

Де зустрічаємо Ісуса

Далі Святіший Отець запросив слухачів приглянутися до картини, описаної в Євангелії. Жінки приходять, бачать порожній гріб і «зі страхом і великою радістю» біжать, щоби сповістити учнів. І саме тоді, коли вони біжать з цією звісткою, їм назустріч виходить Ісус. «Добре затямімо: Ісус зустрічає їх, коли вони ідуть звіщати Його», – підкреслив Папа, зазначаючи, що це прекрасно: «коли ми звіщаємо Господа, Господь приходить до нас». Він зауважив, що іноді можемо подумати, що найкращий спосіб бути близько з Богом – це триматися з Ним при собі, бо коли наражаємося і починаємо говорити про Нього, то приходить критика, не вміємо відповісти на певні запитання чи провокації, а тому «краще не говорити про Нього». Але жінки вчать нас, що «Ісуса зустрічаємо, коли свідчимо про Нього».

Щоб допомогти краще зрозуміти це, Наступник святого Петра навів приклад того, що іноді ми маємо якусь гарну новину, наприклад, про народження дитини. Й тоді однією з перших речей, яку робимо, є ділитися цією радісною звісткою з друзями. Розповідаючи, ми повторюємо це також для себе, а тому повторно це переживаємо в собі. І якщо таке діється з гарною новиною, то «нескінченно більше це стається з Ісусом», Який є не лише доброю новиною, не тільки найкращою новиною в житті, «але самим життям». «Щоразу, коли ми Його звіщаємо, не займаючись пропагандою чи прозелітизмом, (…) Господь виходить нам назустріч. Він приходить з пошаною та любов’ю, як найпрекрасніший дар, яким ділитися. Ісус ще більше оселяється в нас, коли Його звіщаємо», – сказав Святіший Отець.

Всупереч очевидним перешкодам

Повертаючись до жінок-мироносиць, Папа звернув увагу також і на те, що незважаючи на те, що гробниця була завалена каменем, вони ідуть до неї; хоч усе місто бачило Ісуса на хресті, вони ідуть звіщати, що Він живий. «Коли зустрічаємо Ісуса, жодна перешкода не може стримати нас від звіщення Його. Якщо ж затримуємо Його радість для себе, то може саме через те, що ми ще не зустріли Його по-справжньому», – сказав Святіший Отець, заохотивши відповісти у своєму серці на запитання: коли ми востаннє свідчили Ісуса, що робимо для того, щоби люди, яких зустрічаємо, отримали радість його благовісті, чи про нас можуть сказати, що є спокійними і щасливими, бо зустріли Ісуса? «Просімо в Богородиці, щоби допомогла нам бути радісними благовісниками Євангелія», – закликав Наступник святого Петра.

10 квітня 2023, 12:19

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >