Шукати

2023.03.05 Angelus 2023.03.05 Angelus  (Vatican Media)

Папа: краса преображення не відчужує від життя, а дає силу іти за Ісусом до хреста

Навчитися розпізнавати навколо себе знаки святості та любові заохотив Папа Франциск у своїй проповіді в другу неділю Великого Посту.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Краса Ісуса, яку вони побачили в момент преображення, не відчужує учнів від життєвої дійсності, але дає їм силу йти за Ним аж до Єрусалиму, аж до хреста. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» 5 березня 2023 року розповідь з Євангелії від Матея про Христове преображення.

Сяйво святості

Отож, як читаємо на сторінках Святого Письма, Ісус взяв із Собою на гору Тавор Петра, Якова та Івана, де, як зауважив Святіший Отець, «об’явився їм в усій Своїй красі Божого Сина». У чому ж полягає ця краса? Наступник святого Петра звернув увагу на те, що вони бачать не якісь спецефекти, а «сяяння в обличчі та в одязі Ісуса світла святості Бога». А оскільки «Бог є любов’ю», то учні «на власні очі побачили красу та сяйво Божої Любові, втіленої в Христі», що є «передсмаком раю». «Що за несподіванка для учнів! Вони тривалий час мали в себе перед очима обличчя Любові, але ніколи не помітили, наскільки воно прекрасне! Лише тепер вони з великою, безмірною радістю помічають це», – сказав Папа, зазначивши, що в такий спосіб Ісус їх формує, «приготовляє до ще важливішого кроку».

Краса, що не відчужує

Як пояснив Святіший Отець, вже скоро учні мусітимуть розпізнати в Ісусі ту саму красу саме тоді, коли Він буде піднесений на хресті, а Його обличчя буде спотворене. Й Петрові важко це зрозуміти, він хоче «зупинити час», залишитися на горі й зробити тривалішим цей чудесний досвід, однак, Ісус не дозволяє на це. «В дійсності, Його світло не можна применшити до “магічної миті”! Бо так воно перетворилося б у фікцію, в щось штучне, що розчиняється в тумані тимчасових почуттів», – сказав Папа, підкреслюючи, що Христос, натомість, є «світлом, яке спрямовує шлях». «Ісусова краса не відчужує учнів від життєвої дійсності, але дає їм сили, щоби йти за Ним аж до Єрусалиму, аж до хреста», – додав він.

Розпізнати риси любові

За словами Наступника святого Петра, цей євангельський уривок вчить нас про важливість перебування з Ісусом, «навіть якщо не є легко зрозуміти все те, що Він каже та чинить для нас». Саме перебуваючи з Ним ми вчимося «розпізнавати в Його обличчі світлу красу жертвенної любові, також і тоді, коли вона носить сліди хреста». Саме в Його школі «ми вчимося помічати ту саму красу в обличчях людей, які кожного дня крокують поруч з нами». «Як же багато світлих облич, як багато усмішок, як багато зморшок, сліз і шрамів говорять про любов навколо нас! Навчімося розпізнавати їх і наповнити ними серце», – закликав Папа, заохочуючи зробити й наступний крок, тобто, «нести також іншим світло, яке ми отримали», із ще більшою великодушністю виконуючи свої щоденні обов’язки.

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив дати відповіді на запитання про те, чи вміємо розпізнавати світло Божої любові в нашому житті, чи вміємо розпізнавати його в обличчях людей, які нас люблять, чи шукаємо навколо себе знаки цього світла. «Нехай же Марія, Яка берегла в Своєму серці світло Свого Сина також і серед пітьми Голготи, завжди супроводить нас на дорозі любові», – побажав він.

05 березня 2023, 12:06

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >