Шукати

Папа прийняв осіб з інвалідністю: сприяти духовності сопричастя

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, приймаючи групу таких осіб, Святіший Отець зазначив, що без досвіду братерства і взаємного спілкування не існує інклюзії.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

3 грудня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції групу осіб з інвалідністю, для яких вранці Святу Месу в базиліці Святого Петра відслужив архиєпископ Джузеппе Батурі, Генеральний Секретар Італійської єпископської конференції. У своєму слові Святіший Отець закликав підтримувати людей з інвалідністю, також у душпастирській діяльності, через приналежність і включення.

Погляд Христа, звернений до тих, кого не зауважують

«Сприяння визнанню гідності кожної людини є постійною відповідальністю Церкви: це місія продовжувати в часі близькість Ісуса Христа до кожного чоловіка і жінки, особливо до тих, хто є найбільш тендітним і вразливим», – зазначив Папа Франциск на початку зустрічі. Він зауважив, що погляд Христа, сповнений ніжності й милосердя, був передовсім звернений на тих, кого не зауважували можновладці і релігійні авторитети. Крім того, притча Ісуса про весільний бенкет показує, що Господь кличе всіх без виключення. «З цієї причини щоразу, коли християнська спільнота перетворює байдужість на близькість – це справжнє навернення: перетворюючи байдужість на присутність і близькість; щоразу, коли Церква реалізує це і перетворює відчуження на приналежність, вона виконує свою пророчу місію», – зазначив Святіший Отець. Він закликав усувати будь-яку дискримінацію та гарантувати не тільки права особи, але і задоволення її глибоких потреб, серед яких потреба приналежності, стосунків та розвитку духовного життя.

Сприяти соціальному включенню

Папа Франциск закликав гарантувати людям з інвалідністю доступні умови, які дозволять подолати фізичні бар’єри та упередження. Однак, на його думку, лише цього недостатньо. «Необхідно сприяти духовності сопричастя, щоб кожен почувався частиною одного тіла, з його неповторною особистістю. Тільки так кожна особа, з її обмеженнями і талантами, відчує спонуку виконувати свою роль для добра всього церковного тіла та добра всього суспільства», – зазначив Святіший Отець. Він відзначив, що без досвіду братерства та взаємного спілкування не існує інклюзії. Ба більше, «немає інклюзії, якщо вона залишається гаслом, формулою для політкоректних промов, знаменом на показ. Немає інклюзії, якщо немає навернення в практиках співіснування та стосунків», – підкреслив Папа Франциск. На завершення він побажав, щоб усі християнські спільноти були місцями, де слова приналежність і включення не залишилися звичайними словами, які промовляються в певних випадках, але стали метою звичайної душпастирської діяльності, яка виявляє довіру до проголошення вістки, що Господь любить усіх, нікого не виключаючи.

03 грудня 2022, 12:45