Шукати

Папа: щоб зберегти нашу красу, потрібно боротися!

В урочистість Непорочного Зачаття Папа Франциск нагадав про те, що «повна благодаті» Діва Марія допомагає і нам відкривати нашу «первісну благодать і красу» та боротися за збереження того дару, який ми отримали в Хрещенні.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Повна благодаті». Так архангел Гавриїл під час Благовіщення звертається до Пресвятої Богородиці. Не на ім’я «Марія», а з цим новим, незнаним досі титулом. Із цього зауваження Папа Франциск розпочав своє повчання, яке виголосив перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в урочистість Непорочного Зачаття, що є вихідним днем у Італії. Промовлячи до прочан і римлян, які в четвер, 8 грудня 2022 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він зазначив, що якщо «повна благодаті», це означає, «порожня гріхом». «Це ім’я, яке Їй дає Бог і яке ми сьогодні святкуємо», – сказав Святіший Отець.

Первісна благодать

Наступник святого Петра заохотив замислитися над здивуванням, яке охопило Марію, коли Вона почула ці слова, адже лише тоді Вона «відкрила Свою найсправжнішу ідентичність». «У дійсності, звертаючись до Неї з таким іменем, Бог об’являє Її найбільшу таємницю, раніше невідому Їй», – сказав Папа, зауваживши, що щось схоже може трапитися з нами, бо й ми, грішники, отримали «початковий дар, який наповнив нас життям», тобто, «первісну благодать, яку ми, однак, часто навіть не усвідомлюємо».

Святіший Отець пояснив, що йдеться про те, що ми отримали в день нашого Хрещення, «через що варто пам’ятати про цей день і святкувати його». Того дня також і на нас зійшов Святий Дух, Бог спустився у наше життя, а ми «назавжди стали Його улюбленими дітьми». В цьому й полягає «наша первісна краса, якою ми повинні радіти». І Марія, вражена благодаттю, «яка вчинила Її прекрасною від першої миті життя», спонукає і нас «захоплюватися нашою красою». Незважаючи на ні що, ми є цінними в Божих очах, і коли почуваємося знеохоченими, варто згадувати про цю «первісну благодать».

Ризикнути задля Бога

Далі Папа зауважив, що Боже слово вчить нас, що «збереження нашої краси має свою ціну, вимагає боротьби». Марія відповіла “так” Богові, обрала «ризикнути задля Бога», натомість у Книзі Буття, в уривкові про первородний гріх, розповідається про боротьбу зі спокусником. «Але ми й з досвіду знаємо: обрати добро, берегти добро, яке носимо в собі, вимагає зусиль», – сказав Святіший Отець, нагадуючи про те, що ми неодноразово оступаємося під нашіптуваннями лукавого. «Але перед обличчям цього всього, сьогодні отримуємо добру новину: Марія, єдине в історії людське створіння без гріха, є разом з нами в цій боротьбі, Вона – сестра нам, і насамперед – Мати», – додав Наступник святого Петра, підкреслюючи, що коли нам не дається легко обирати добро, «можемо ввірятися Їй». «Нехай же Непорочна допоможе нам вберегти від зла нашу красу», – побажав Папа.

08 грудня 2022, 12:46

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >