Шукати

Папа: бути миротворцем вимагає насамперед роззброїти серце

В урочистість Всіх святих Папа Франциск поділився думками про те, що означають Христові слова: «Блаженні миротворці».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Урочистість Всіх святих є вихідним днем в Італії та Ватикані, тож у вівторок, 1 листопада 2022 р., опівдні на площі Святого Петра у Ватикані зібралися десятки тисяч римлян, туристів і паломників. Вони прийшли, щоби послухати повчання Святішого Отця, помолитися разом з ним та отримати його благословення. Цьому сприяла також тепла й сонячна погода. Промовляючи до них з вікна Апостольського палацу у Ватикані, Папа Франциск зауважив, що вшановуючи святих, ми можемо мати викривлену думку, що вони в житті були досконалими, точними, «накрохмаленими». Однак, євангельські слова про блаженства, які є «посвідченням особи святого», спростовують це стереотипне бачення «святості як на образочку», бо говорять про «революційне життя, що прямує проти течії».

Прагнути миру та перебувати в спокої

Наступник святого Петра запросив приглянутися до «дуже актуального» блаженства, яким є «Блаженні миротворці». Він зазначив, що можемо побачити, що «Ісусів мир дуже відрізняється від того, який ми собі уявляємо». Адже «всі ми прагнемо миру», однак, в дійсності йде мова лише про те, щоби «нас залишили в спокої», тобто, не мати жодних проблем. «Ісус, натомість, не називає блаженними спокійних, тих, хто перебуває в мирі, але тих, які творять мир, боряться за мир, будують його, є миротворцями», – звернув увагу Святіший Отець, підкреслюючи, що мир потрібно будувати, і як кожна будова, «це вимагає зусиль, співпраці й терпеливості».

Виростити плід із зерна, посіяного в серці

«Ми б хотіли, щоби мир впав згори, натомість Біблія говорить про “зерно миру”, яке проростає на ґрунті життя, із насінини нашого серця. Воно день за днем росте в тиші через діла справедливості й милосердя, як це нам показують світлі свідки, пам’ять яких святкуємо сьогодні», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що ми й далі віримо в те, що мир приходить «завдяки силі та могутності». Життя Ісуса та святих показують нам, що зернятко миру, щоби прорости та принести плід, повинно спочатку померти. «Мир не досягається, завоювавши когось чи здолавши, він ніколи не є насильницьким, він ніколи не є озброєним», – зазначив Наступник святого Петра.

Роззброїти серце

Як, отже, стати миротворцями? За словами Папи, потрібно, насамперед, «роззброїти серце». Бо всі ми «оснащені агресивними думками та гострими словами», всі ми схильні захищатися «за допомогою колючого дроту нарікання та бетонних стін байдужості». Зерня миру вимагає «демілітаризації поля серця», а це стає можливим, якщо відкриваємося на Ісуса, Який є «нашим миром», коли стаємо перед Його хрестом, «що є катедрою миру», приймаючи від Нього «мир і прощення в Сповіді». Саме з цього слід починати, бо «бути миротворцями, бути святими – це не наша здібність, а Його дар. Це є благодаттю». Тож Святіший Отець заохотив кожного заглянути у своє серце та запитувати себе, чи ми є миротворцями, чи вносимо у своє середовище напруження та слова, які ранять, а чи відкриваємо стежки миру, прощаючи кривдникам і піклуючись про тих, хто відсунутий на узбіччя.

Перемога чи поразка?

Підсумовуючи, Папа зауважив, що коли над цим роздумуємо, то може прийти запитання: а чи вартує жити ось так? Чи це не є поразкою? Відповідь, за його словами, нам дає Ісус, кажучи, що миротворці «синами Божими будуть звані». У світі здається, що вони не на місці, «бо не піддаються логіці влади та переважання», але в небі «будуть найближчими до Бога, найбільш схожими до Нього». «Нехай же Марія, Цариця всіх святих, допоможе нам бути будівничими миру в щоденному житті», – побажав Святіший Отець.

01 листопада 2022, 12:07

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >