Шукати

Папа: Де надто багато «я», там мало Бога

Роздумуючи над притчею про митаря і фарисея, Папа Франциск перестеріг від марнославства, яке може привести до поклоніння власному «я» замість Бога.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Там, де надто багато «я», там мало Бога. Так Папа Франциск підсумував свою катехизу, виголошену в неділю, 23 жовтня 2022 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній». Коментуючи Ісусову притчу про фарисея та митаря, він звернув увагу на те, що хоч обоє – релігійна людина і той, кого називали грішником – ввійшли до храму, лише митар насправді піднісся до Бога, бо завдяки покорі зійшов у правду про себе самого. Отож, можна сказати, що притча зосереджена між двома дієсловами: виходити та сходити.

Два напрямки назустріч Богові

Святіший Отець зазначив, що притча починається розповіддю про те, що двоє чоловіків піднялися до храму, щоб молитися. У Біблії часто зустрічаємо цей рух: щоб зустріти Господа, потрібно вийти на гору Його присутності. Ісус також виходив на гору молитися, на горі Тавор відбулося преображення. «Виходити, отже, виражає потребу серця відірватися від мілкого життя, щоби вийти назустріч Господеві, піднестися з рівнини нашого “я”, щоби виходити до Бога, визволитися від свого “я”, зібрати все те, чим живемо в долині, та принести це в Господню присутність», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що для того, аби пережити зустріч з Богом, щоби піднестися до Нього, потрібен ще один рух – сходження.

«Щоб вийти до Нього, ми повинні зійти всередину себе», – пояснив він, пояснюючи, що йдеться про те, щоби розвивати щирість і покору серця, завдяки чому можемо чесно подивитися на свої слабкості та злидні. Саме в покорі стаємо здатними приносити Богові без вдавання те, ким ми є, свої обмеження та рани, гріхи та нужди, що обтяжують серце. Тож «чим більше ми сходимо з покорою, тим більше Бог виводить нас угору».

Не вивищуватися над ближнім

Папа звернув увагу на те, що митар у притчі покірно зупиняється на відстані, просить прощення, і Господь його підносить. Фарисей, натомість, вивищується, переконаний, що з ним усе гаразд. Стоячи перед Господом, говорить лише про себе, хвалиться, перераховує всі релігійні практики, які чинить, і зневажає інших. Духовна гордість веде до того, що починаємо поклонятися своєму «я», усуваючи Бога.

У цьому світлі Єпископ Риму запросив слухачів приглянутися до себе самих, аби перевірити, чи «не носимо в собі внутрішнє переконання в тому, що ми є праведниками», яке веде до зневаги до інших. «Так стається, наприклад, тоді, коли шукаємо компліменти та завжди перераховуємо свої заслуги й добрі діла, коли більше переймаємося тим, щоби виглядати, аніж тим, щоби бути, коли потрапляємо в пастку самозакоханості та виставлення себе напоказ», – сказав Папа, заохочуючи бути пильними, оскільки марнославство може спонукати також і нас, християн, навіть священиків і єпископів, завжди мати на устах слово «я», бо «там, де надто багато “я”, там мало Бога».

«Просімо заступництва Пресвятої Марії, покірної Господньої слугині, живого образу того, що подобається чинити Господеві, скидаючи могутніх з престолів і підносячи вгору смиренних», – заохотив Святіший Отець.

Всі покликані до місії

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск нагадав, що цього дня відзначався Всесвітній місійний день, тема якого «Ви будете моїми свідками». «Це важлива нагода для того, щоби пробудити в усіх охрещених бажання брати участь у вселенській місії Церкви через свідчення євангельського звіщення. Заохочую всіх підтримувати місіонерів молитвою та конкретною солідарністю, щоби в усьому світі й далі тривало діло євангелізації та сприяння людині», – сказав він.

За прикладом блаженних

Вписавшись як паломник на Світові дні молоді в Лісабоні, Святіший Отець відкрив реєстрацію на цю зустріч, що відбудеться на початку серпня наступного року в столиці Португалії, а тоді, згідно зі звичаєм, поділився радістю з приводу прослави на вівтарях чергових блаженних. Він скерував думку до Мадрида, де напередодні були беатифіковані дванадцять мучеників зі Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, вбиті з ненависті до віри 1936 року під час трагічних подій громадянської війни в Іспанії. «Нехай же приклад цих Христових свідків аж до пролиття крові спонукає нас бути послідовними та мужніми, нехай же їхнє заступництво буде підтримкою для тих, хто сьогодні трудиться для сіяння Євангелія у світі», – побажав він і закликав привітати блаженних оплесками.

 

23 жовтня 2022, 12:08

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >