Шукати

Папа: Молитва – це ліки для віри, що зміцнюють душу

Свою недільну катехизу Папа Франциск присвятив роздумам про молитву, як засіб підтримки живої віри, нагадавши про особливу форму молитви, що допомагає кожному жити пам’яттю про Божу присутність.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Як прийде Син Людський, то чи знайде Він віру на землі?» – запитував Ісус, розповідаючи Своїм учням притчу про необхідність наполегливої та неустанної молитви. Замислитися над цим запитанням Папа Франциск запросив паломників, які у неділю, 16 жовтня 2022 р., зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» та отримати його благословення.

Як зауважив Святіший Отець, йдеться про «серйозне запитання», яке стосується не тільки кінця історії, але також кожної миті життя. «Уявімо, що Господь сьогодні прийде на землю: Він, на жаль, побачить багато війн, бідність, нерівність і, водночас, великі технологічні здобутки, сучасні засоби та людей, які постійно поспішають, ніколи не зупиняючись; але чи знайде когось, хто присвячує Йому час і свою любов, хто ставить Його на першому місці?» – сказав Папа, заохочуючи кожного особливим чином замислитися над тим, що Господь побачить у мені, в моєму житті та серці, які побачить пріоритети.

Засіб збереження віри

Наступник святого Петра зазначив, що ми часто зосереджуємося на «багатьох невідкладних, але не необхідних» речах, займаємося і переймаємося багатьма другорядними справами, навіть не помічаючи, що «занедбуємо те, що вартує найбільше», дозволяючи на те, щоби «наша любов до Бога остигла». Ісус же пропонує засіб для того, щоби «розігріти літеплу віру», яким є молитва. «Молитва – це ліки для віри, що зміцнюють душу. Потрібно, однак, щоб це була постійна молитва», – наголосив Святіший Отець, зазначивши, що коли хочемо, аби лікування було успішним, потрібно ретельно дотримуватися приписів щодо прийому ліків. І це стосується всіх інших речей у житті: не можемо рослинку, яку тримаємо в хаті, один раз затопити і забути про неї на кілька тижнів, а мусимо підливати регулярно.

«Ще більше це стосується молитви: не можна нею жити лише в промовистих моментах, чи під час насичених зустрічей, аби потім “зануритися в летаргічний сон”. В такому випадку наша віра всохне. Потрібна щоденна вода молитви, часу, присвяченого Богові, таким чином, аби Він міг увійти в наш час, в нашу історію», – підкреслив Папа.

Молитовні «SMS»

Отож, Ісус навчає учнів про те, що потрібно «молитися завжди, невтомно». На це хтось може відповісти, що не живе в монастирі й не має багато часу, щоб молитися. Святіший Отець зазначив, що в цьому випадку може допомогти «мудра духовна практика, яка сьогодні призабута». Він вказав на так звані «стрілисті акти», тобто, короткі молитви, які легко запам’ятати та повторювати протягом дня, щоб залишатися «синхронізованими» з Господом.

Папа пояснив, що пробудившись, можемо промовити: «Господи, дякую Тобі і жертвую Тобі цей день». Перед початком якоїсь діяльності: «Прийди, Святий Духу!», а між однією та іншою справою: «Ісусе, на Тебе уповаю і люблю Тебе». «Як же часто ми надсилаємо коротенькі повідомлення людям, яких любимо. Чинімо так само і з Господом, щоби серце залишалося сполученим із Ним», – заохотив Наступник святого Петра, нагадуючи також про необхідність «не забувати читати Його відповіді», які знайдемо в Євангелії, яку варто завжди мати під руками і щодня відкривати. «Нехай же Діва Марія, вірна в слуханні, навчить нас мистецтва завжди і невтомно молитися», – побажав Святіший Отець.

Оплески для блаженних

Після молитви «Ангел Господній», оголосивши про дати проведення сесій XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, Папа Франциск скерував думку до містечка Бовес на півночі Італії, де пополудні відбудеться батифікація священиків Джузеппе Бернарді та Маріо Ґібаудо, пароха та віце-пароха, вбитих з ненависті до віри в 1943 році. «Серед крайньої небезпеки вони не залишили ввірених їм людей, але допомагали їм аж до пролиття крові, поділяючи трагічну долю інших громадян, яких винищували нацисти. Нехай же їхній приклад пробудить у священиках прагнення бути пастирями за прикладом Христового серця, завжди поруч зі своїми людьми», – побажав Святіший Отець, закликавши привітати нових блаженних оплесками.

16 жовтня 2022, 12:19

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >