Шукати

Папа: будувати живу спільноту, прямуючи дорогою навернення

Дві групи паломників на спільній аудієнції прийняв Папа Франциск у залі Павла VI у Ватикані, поділившись думками про важливість Пресвятої Євхаристії в християнському житті та про необхідність душпастирського та місіонерського навернення, а також заохотивши підлітків бути Ісусовими свідками в щоденному житті.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Опівдні в суботу, 17 вересня 2022 р., в залі Павла VI у Ватикані зібралися дві групи паломників з італійських дієцезій. Перша – це учасники паломництва з дієцезії Алессандрія, що на півночі країни, приуроченого до 450-річчя смерті свого земляка святого Папи Пія V, друга – підлітки, що беруть участь у катехитичних програмах з нагоди Миропомазання в дієцезії Сполето-Норчі. Вони разом прибули на зустріч з Папою, який, промовляючи до перших, назвав прекрасним факт спільної зустрічі, оскільки «з молоддю відчуття родини є повнішим».

Слідами святого реформатора Церкви

Промовляючи до вірних з Алессандрійської дієцезії, Святіший Отець зазначив, що їхній святий земляк був реформатором Церкви, «який приймав відважні рішення», а його повчання є корисними також і сьогодні. «Насамперед, вони запрошують нас бути “шукачами істини”. Ісус – це Істина, не лише в універсальному значенні, але також у спільнотному та особистому. І виклик полягає в тому, щоби жити сьогодні шуканням правди», – сказав Папа, зазначаючи, що ці пошуки відбуваються завдяки особистому та спільнотному розпізнаванню, відправною точкою якого є Боже слово.

За словами Святішого Отця, завдяки зіставленню з Божим словом спільнота зростає в пізнанні Ісуса. Особливим контакт з Божим словом є під час євхаристійного богослужіння, і тут знову повертаємося до спадку Пія V, який здійснив літургійну реформу. Папа зазначив, що протягом останніх років багато говориться про літургію, насамперед, про її зовнішні форми. «Але більші зусилля потрібно присвятити тому, щоби євхаристійне богослужіння дійсно ставало джерелом життя для спільноти», – наголосив він, зауваживши, що літургія перемінює нас та спонукає до конкретних учинків для добра інших.

Папа Франциск також нагадав, що його святий попередник заохочував до молитви, зокрема, до проказування Розарію. І це перегукується з образом первісної Церкви, описаним у Діяннях Апостолів, яка була «Церквою в дорозі, діяльною Церквою, яка, однак, у молитовних зібраннях знаходила основу та спонуки для місіонерської діяльності». З цього випливає заохочення для Церкви ступати на шлях душпастирського навернення, пам’ятаючи, що сьогодні непотрібне просте адміністрування, але «перманентний стан місії».

Християнське життя ґрунтується на Святих Таїнствах

Звертаючись до підлітків зі Сполето та Норчі, Папа Франциск ствердив, що Святе Таїнство Конфірмації чи Миропомазання також є шляхом, бо «дає нам пережити досвід перших учнів Ісуса». Він нагадав про важливість пам’ятати про дату свого хрещення, підтвердженням якого і є миропомазання, тому й називається також «конфірмацією». «Християнське життя – це будинок, який споруджується на підвалинах Хрещення. Завжди. Чи в одинадцять, чи в двадцять, у сорок чи вісімдесят років. Фундамент завжди той самий – Хрещення. І тому важливо пам’ятати, а також святкувати, той день, коли ми були охрещені», – наголосив Святіший Отець.

Папа також звернув увагу на те, що ці юні паломники походять із території, яка постраждала від землетрусу, а тому знають, що означає міцна будівля. У цьому контексті він поблагословив камінь, привезений зі стародавнього абатства святого Евтихія, що має стати «символом його відбудови». «І сьогодні, хлопці і дівчата, я благословлю кожного з вас, щоб ви ставали живим камінням для збудування християнської спільноти: живим камінням у сім’ї, в парафії, в товаристві друзів, в світі спорту», – підсумував Святіший Отець, додаючи, що це можливо в Святому Дусі, печать Якого отримуємо саме в Миропомазання.

17 вересня 2022, 17:02