Шукати

Папа до монахів-траппістів: втілюйте Христові мрії у ваших спільнотах

Зустрічаючись із членами Ордену Траппістів, Святіший Отець говорив про чотири «шляхи» найглибших прагнень Ісуса, які реалізовуються у монашому житті через наслідування Христового прикладу.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

16 вересня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Генеральної Капітули Ордену Цистерціанців суворого дотримання правил, які також відомі як траппісти. У своєму слові Генеральний Абат розповів, що під час візитацій у провінціях Ордену зібрав «мрії настоятелів». Відповідаючи на це, Святіший Отець поділився роздумами про свої чотири мрії, що стосуються монаших спільнот: сопричастя, участь, місію та формацію.

Споглядаючи Христа

Говорячи про метод на шляху до реалізації мрій, Папа Франциск закликав звертати свій погляд на Христа. Йдеться про те, щоб «інтерпретувати всі ці “мрії” крізь призму Христа, ототожнити себе з Ним через Євангеліє та уявити – в об’єктивному, споглядальному сенсі – як Ісус мріяв про ці реальності: сопричастя, участь, місію та формацію. Дійсно, ці мрії вибудовують нас як особистостей і як спільноту настільки, що вони не наші, а Його, і ми засвоюємо їх у Святому Дусі. Його мрії. І тут, отже, відкривається простір для прекрасного і втішного духовного пошуку: пошуку “мрій Ісуса”, тобто Його найбільших прагнень, які Отець збудив у Його боголюдському серці», – зазначив Святіший Отець.

Сопричастя, яке походить від єдності з Ісусом

Папа процитував молитву Ісуса до Отця, яка виражає мрію про сопричастя: «І славу, що ти дав мені, я дав їм, щоб вони були одно так само, як і ми одно. Я – в них, і ти – в мені, – щоб вони були звершені в єдності, щоб світ збагнув, що послав єси мене, та й ізлюбив їх, як ізлюбив мене» (Йо 17,22-23). Це Боже Слово показує, що мрія про сопричастя учнів пов’язана із стосунками з Христом, а не полягає в однорідності членів спільноти. «Ісус не боявся різноманітності, яка існувала серед дванадцятьох апостолів, і тому ми також не повинні боятися різноманітності, тому що Святий Дух любить пробуджувати відмінності і перетворювати їх на гармонію», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що необхідно остерігатися проявів партикуляризму в спільнотному житті, які провокують поділи. Таким чином, «мрія Ісуса про сопричастя звільняє нас від однорідності та поділів, які є потворними», – підсумував він.

Участь у братерському житті

Папа Франциск зазначив, що суперечка Ісуса з книжниками і фарисеями у Євангелії від Матея (пор. Мт 23, 8-10) виражає мрію Ісуса про братерську спільноту, у якій всі беруть участь на основі спільних синівських стосунків з Отцем і як учні Ісуса. «Зокрема, богопосвячена спільнота може бути знаком Царства Божого, свідчачи стиль братерської співучасті між справжніми, конкретними людьми, які, незважаючи на свої обмеження, кожного дня, довіряючи Христовій благодаті, роблять вибір на користь життя разом», – підкреслив Святіший Отець.

Мрія Ісуса про місіонерську Церкву

Наступник апостола Петра вказав на уривок з Євангелія, який розповідає про місіонерський мандат, який Христос доручив Своїм апостолам (пор. Мт 28,19-20), підкреслюючи, що цей мандат стосується кожного члена Церкви, який, завдяки своїй унікальній харизмі, у різний спосіб єванегелізує світ. Наприклад, «монах, який молиться у своєму монастирі, робить свій внесок у несення Євангелія на цю землю, у те, щоб навчати людей, які на ній живуть, що ми маємо Отця, Який любить нас і що в у цьому світі ми прямуємо до Небес», – зауважив Папа.

Формація, яку здійснює Святий Дух

«Відтак, Євангелії показують нам Ісуса, Який опікується Своїми учнями, терпляче їх навчає, пояснюючи їм, наодинці, значення деяких притч; і словами проливаючи світло на свідчення Свого способу життя, Своїх жестів», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на слова Ісуса, Який закликає Своїх наслідувати Його приклад (пор. Йо 13, 15). Він також зауважив, що Христос-Вчитель мріє про формування своїх друзів згідно з Божою дорогою, яка є дорогою смирення та служіння. Говорячи про те, що Він ще багато має навчити своїх апостолів (пор. Йо 16,12), «Ісус чітко дає зрозуміти, що на учнів чекає подорож, яку потрібно здійснити, формування, яке вони повинні отримати; і обіцяє, що Форматором буде Святий Дух: “Тож коли зійде той, Дух істини, він і наведе вас на всю правду” (Йо 16,13)», – наголосив Папа Франциск. На завершення він побажав монахам-траппістам приносити плоди на шляху до святості, завдяки благодаті Святої Тайни Хрещення та силі Святого Духа, Який уможливлює святість.

16 вересня 2022, 15:21