Шукати

Папа: Христос – найбільший вихователь в історії

Звертаючись до членів Товариства швейцарських студентів, Папа Франциск підкреслив, що виховувати означає супроводжувати людину в її «народженні» як особистості, а Христос є найбільшим вихователем в історії, бо дає нам народитися «згори», звільняє нас від рабства нашого «я» і відкриває нас до повноти життя у сопричасті з Богом, з іншими, зі створіннями і навіть із самими собою.

Світлана Духович – Ватикан

У понеділок, 12 вересня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Товариства швейцарських студентів, які прибули на паломництво до Риму з нагоди 75-ї річниці канонізації святого Ніклауса фон Флюе, покровителя Швейцарії, який є також покровителем їхньої організації. Це товариство об’єднує понад 6 тисяч теперішніх і колишніх студентів та учнів з усіх лінгвістичних регіонів Швейцарії. Воно сприяє міждисциплінарному обміну, обговоренню соціальних проблем, а також налагодженню та підтримці тісних контактів між студентами.

Вдячність за можливість навчатися

Звертаючись до учасників аудієнції, Папа Франциск закликав їх не забувати дякувати Богові за можливість навчатися. «Знаємо, що у світі є багато людей, які не мають доступу до освіти, – підкреслив він; – а інші, особливо жінки, змушені обмежуватися нищим рівнем чи тільки певними видами навчання; ще інші змушені отримати примусову освіту. Отже, дякуймо Богові за те, що ми могли вчитися і за те, що могли робити це у вільний спосіб». В цьому контексті Папа дав пораду Товариству швейцарських студентів, аби частину своєї діяльності вони спрямували на реалізацію права на навчання.

Студент, як паломник

Пригадуючи про їхнє паломництво до Риму, Наступник святого Петра вказав на аналогію між студентом і паломником. «Навчання – це подорож, – зазначив він. – І ваше об’єднання нагадує нам про те, що студенти, у широкому розумінні, є студентами на все життя. Конкретний навчальний процес, звичайно, може і повинен мати конкретні, чітко визначені час і мету, щоб не залишатися вічними студентами, які ніколи не залишають університет. Але навчання як загальнолюдську поставу можна плекати завжди».

Христос – найбільший вихователь в історії

Папа процитував вислів німецького філософа і католицького богослова Романо Ґвардіні, який писав: «Ми завжди повинні пам’ятати про одне – таємницю народження... Усе, що визначаємо як освіту, означає лише служити, допомагати, звільняти, залишаючись у рамках цієї таємниці». «Виховувати – додав Святіший Отець, – означає супроводжувати чоловіка, жінку в їхньому “народженні” як особистості, у їхньому “приході у світ”, у їхньому “виході на світло”. Ісус Христос є найбільшим вихователем в історії: любов’ю Отця і дією Святого Духа Він вчиняє так, щоб ми народилися “згори”, як Він сказав Никодимові (пор. Ів 3, 3), виводить нову людину з шкаралупи старої людини. Він звільняє нас від рабства нашого “я” і відкриває нас до повноти життя у сопричасті з Богом, з іншими, зі створіннями і навіть із самими собою. Тому що, як показує нам Августин у своїй “Сповіді”, ми не можемо знайти миру із самими собою, доки не віддамося Божій любові в Ісусі Христі».

Бути “студентами” Божого Слова

В цьому контексті Єпископ Риму закликав учасників аудієнції замислитися, чи вони є  також “студентами” Божого Слова, чи читають Біблію, чи шукають Бога і чи відчувають себе учнями Ісуса, бажаючими слухати Його, ставити Йому запитання і розмірковувати над Його словами та діями. Папа підкреслив, що бути паломниками, означає не “животіти”, а хотіти жити. «А Ісус є Тим, Кого Отець послав, щоб дати нам життя «в надлишку» (Ів 10, 10), – наголосив він. – Тільки Він може народити нас для вічного життя, бо Він має “слова вічного життя” (Ів 6, 68). Він знає нас краще, ніж ми самі, тому що Він ближчий до нас, ніж ми самі (пор. Августин “Сповідь” 3, 6, 11)».

12 вересня 2022, 16:32