Шукати

Папа: Сльози Богородиці є також знаком Божих сліз над жертвами війни

Зустрічаючись зі спільнотою санктуарію, пов’язаного із чудом сліз Пресвятої Богородиці, Папа Франциск нагадав про важливість дару сліз і наголосив на тому, що війна нищить також і тих, які просто за нею спостерігають.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Сльози Марії є також знаком Божого плачу над жертвами війни, яка нищить не тільки Україну; наберімося відваги та скажімо правду: вона нищить всі народи, втягнені у війну. Всі. Бо війна знищує не тільки той народ, який зазнав поразки, але також переможця; вона нищить також тих, які спостерігають за нею через поверховні новини, щоб лише побачити, хто переможець, а хто переможений», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 23 квітня 2022 р., з трьома тисячами паломників, які прибули із санктуарію Богородиці сліз із Тревільйо, що в північноіталійському регіоні Ломбардії.

Історія цього санктуарію також пов’язана з війною. Свою назву він отримав після чуда, коли перед загрозою знищення міста ворогами за нього заступилася Небесна Мати. З очей Богородиці, зображеної на стіні монастиря святого Августина, 28 лютого 1522 року в чудесний спосіб потекли сльози. Генерал нападників, набожний до Діви Марії, зворушився і пощадив місто.

Промовляючи до паломників, пов’язаних із душпастирською діяльністю в цій святині, Папа Франциск зазначив, що сльози Марії є відображенням сліз Ісуса. Те, що Ісус плакав, нам розповідають Євангелії. Марія ж є «першою ученицею», Яка в усьому слідувала за Сином. За його словами, сльози Марії, «перетворені Христовою благодаттю», є знаком Божого співчуття та Христового болю за наші гріхи та за зло, що гнітить людство, особливо, найменших і невинних.

Наголосивши, що сльози Марії є також знаком Божого плачу над жертвами війни, Святіший Отець нагадав, що ми ввірили наші благання Її Непорочному Серцю, а тому «впевнені, що Мати прийняла їх і заступається за мир, бо Вона є Царицею миру».

«Вже п’ять століть ваша земля зрошена сльозами Марії. З покоління в покоління ваш народ супроводжує Її материнська ніжність. Вона, Мати, вчить вас не соромитися сліз. Ні, ми не повинні соромитися плакати, більше того, святі вчать нас, що сльози – це дар, іноді, благодать, покаяння, визволення серця. Плакати означає відкритися, розбити шкаралупу, в якій “я” закрите саме в собі та відкритися на Любов, Яка обіймає нас, Яка завжди чекає на нас, аби простити», – сказав Папа, поділившись у цьому контексті думками про дар сліз.

Святіший Отець зазначив, що на його думку, ми втратили навик «доброго» плачу. Можливо, плачемо, якщо трапиться щось таке, що зворушує нас. Але чи ми здатні до плачу, що випливає із серця. «Наша цивілізація, наші часи втратили сенс плачу. І ми повинні просити благодаті плакати перед обличчям того, що бачимо», – сказав він, звертаючи увагу не тільки на війни, але й на те, що сьогодні багато людей відкидають мов непотріб, як от похилих віком, ще ненароджених дітей, вбогих, які не мають на що вижити.

«Злидні нашого часу повинні спонукати нас плакати, ми потребуємо плакати», – мовив Папа, побажавши, аби допомогою в цьому були сльози Марії. Адже важливо, щоби «наше “я” не було замкнутим, щоб воно було відкритим на інших, насамперед, на Отця, Який прощає, і на ближніх. Ми повинні дозволити на те, щоби нас розчулили, зворушували рани тих, кого зустрічаємо на своїй дорозі».

23 квітня 2022, 14:50