Шукати

Папа: ми не повинні соромитися сумнівів; Ісус приходить і дає новий шанс

Серед труднощів і криз, які ми переживаємо, Ісус готовий приходити знову і знову, щоби показати Свою любов до нас. Йому не потрібна досконала віра, а така, що вміє визнавати потребу та просити Його допомогу. Про це говорив Папа Франциск під час молитовної зустрічі з паломниками в Неділю Божого милосердя.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Коли почуваємося втомленими чи переживаємо кризу, Воскреслий прагне перебувати з нами. Він повертається, бо є терпеливим і милосердним. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 24 квітня 2022 року. В центрі його повчання були постаті апостола Томи та Ісуса в світлі євангельської розповіді про те, як Ісус двічі явився Своїм учням після воскресіння, утвердивши під час других відвідин Тому у вірі.

Не боятися кризи

Зупинившись спочатку на постаті Томи, Святіший Отець зазначив, що він «уособлює нас усіх», бо й ми не були свідками Господнього приходу, не отримували фізичних знаків Його присутності. Нам також іноді важко повірити в те, що Ісус воскрес і товаришує нам. «І ми не повинні соромитися цього. Розповідаючи нам історію Томи, Євангелія говорить нам, що Господь не шукає досконалих християн», – сказав Папа, наголошуючи на тому, що «пригода віри» складається зі світла та тіней. Господь не шукає таких, які ніколи не сумніваються.

За словами Наступника святого Петра, Євангелія показує нам кризу Томи, щоби сказати нам, що ми не повинні боятися життєвих криз і кризи віри. Кризи не є гріхом. Вони допомагають нам позбутися думки про те, що ми є кращими від інших, допомагають визнати, що ми є потребуючими, «оживляють потребу в Бозі», даючи нам змогу «повернутися до Господа, доторкнутися Його ран, наново пережити досвід Його любові, як у перший раз». «Кращою є недосконала та смиренна віра, що завжди повертається до Ісуса, ніж віра сильна, але самовпевнена, яка робить пихатими та зверхніми», – сказав він.

Ісус приходить зі Своїми ранами

А що чинить Ісус, яка Його реакція та шлях Томи, який «часто є також нашим шляхом»? Папа зауважив, що Євангелія розповідає, що Він двічі приходить. «Ісус не здається, не втомлюється нами, не лякається наших криз і слабкостей», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що Він завжди повертається, і тоді, коли двері зачинені, і тоді, коли сумніваємося. Повертається «не з могутніми знаками, через які ми б почувалися дрібними й невідповідними», але «показуючи Свої рани, знаки Своєї любові».

«Браття й сестри, особливо тоді, коли переживаємо втому чи моменти кризи, Ісус, Воскреслий, прагне повернутися, щоби перебувати з нами. Він чекає лише на те, щоб ми шукали Його, призивали, навіть щоб як Тома, протестували, приносячи Йому свої потреби та наше невірство. Він завжди повертається. Чому? Бо Він терпеливий і милосердний», – мовив Святіший Отець, вказуючи на те, що Ісус приходить, «бо завжди хоче дати нам чергову нагоду».

24 квітня 2022, 13:27

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >