Шукати

Делегація Католицької Акції в Папи Делегація Католицької Акції в Папи 

Папа: перемінювати своє життя у світлі Божого слова

Під час зустрічі Папи Франциска із делегацією Католицької Акції Франції, що відбулася у Ватикані, він закликав членів цієї спільноти розпізнавати діяння Бога в нинішніх часах та робити все для того, щоб молоді особи зростали у любові Христа та були здатними брати конкретні зобов’язання у Церкві.

с. Емілія Вандич, СНДМ – Ватикан

У четвер, 13 січня 2022 року, Святіший Отець прийняв на аудієнції делегацію представників Католицької Акції у Франції з нагоди їхнього паломництва до Вічного Міста.

Відвідини Єпископа Риму, за словами Папи, є давньою традицією Католицької Акції. Вже у 1929 році Папа Пій XI прийняв деяких представників цієї спільноти, відзначивши прагнення цього руху до «оновлення і продовження того, що відбувалося в перших часах християнства для проголошення Царства Божого, [...] у співпраці мирян з апостолами» (12 червня 1929 р.). Темою цьогорічного паломництва Католицької Акції Франції є «Апостоли сьогодні».

Перевірити своє життя у світлі Божого слова

Папа Франциск запропонував паломникам застановитися нам тим, що сьогодні означає покликання бути ефективними апостолами та зробити «перевірку життя», до чого закликав видатний представник Католицької Акції абат Кардейн.

На підставі євангельського уривку про подорож учнів до Емауса, Папа Франциск зосередив своє розважання на трьох пунктах: бачити, судити і діяти.

Бачити. Цей перший і основний етап полягає в тому, щоб зупинитися та спостерігати за подіями, які формують наше життя, творять нашу історію, родину, культурне та християнське коріння. Педагогіка Католицької Акції завжди починається з моменту пам'яті  – «анамнезу», у найсильнішому значенні цього поняття: тобто, оглядаючись назад, зрозуміти та відчути, ким ми є, що пережили та усвідомити, що Бог був постійно присутнім. Делікатність дій Господа в нашому житті іноді не дає нам зрозуміти цього в теперішньому моменті, і потрібна відстань, щоб зрозуміти послідовність Його діяння. «Енцикліка Fratelli tutti, яку вивчали ваші групи, – сказав Папа, – починається з погляду ситуацію в нашому світі, яка часто є тривожною. Це може видаватися трохи песимістичним, але треба рухатися вперед: “Без пам’яті людина ніколи не рухається вперед, не може зростати без неушкодженої та світлої пам’яті” (п. 249)».

Допомогти Церкві у синодальному шляху

Судити. Цей етап означає розпізнавати, тобто запитувати, дискутувати. Ключем цього етапу є звертатися до Святого Письма. «Йдеться про те, щоб прийняти своє життя та своє минуле у світлі Божого слова», – зазначив Папа.

Єпископ Риму продовжив своє слово, знову покликаючись на енцикліку Fratelli tutti, в якій, на підставі притчі про доброго самарянина, він запитує, якими є наші стосунки зі світом та ближніми, особливо з убогими. Зустрічаючись із подіями світу та нашого життя з одного боку, і Божим словом з іншого, можемо розрізнити заклики, якими Господь звертається до нас.

Папа відзначив, що рухи Католицької Акції протягом своєї історії, розробили справжні синодальні практики, особливо в житті групи, що є основою досвіду згаданої спільноти. «Церква також розпочала синодальний процес, і я розраховую на ваш внесок», – сказав він. Святіший Отець підкреслив, що синодальність – це не звичайна дискусія і навіть не пошук консенсусу більшості, як це робить парламент, як це робиться в політиці. Це не план, чи програма, яку потрібно реалізувати, але стиль, в якому головною дійовою особою є Святий Дух, що виявляється, передовсім, у Божому Слові, яке читаємо, роздумуємо та поділяємо з іншими.

Папа звернув увагу на зображення хреста: він має вертикальне і горизонтальне рамено. Горизонталь – це наше життя, наша історія, наша людськість. Вертикаль – це Господь, який приходить відвідати нас зі своїм Словом і своїм Духом, щоб надати сенс для нашого життя. Бути зосередженим на хресті Ісуса, як говорить святий Павло (пор. Гал. 2, 19), власне означає покласти своє життя під Його погляд, прийняти цю зустріч між моєю убогою людськістю та Його божественністю, яка перемінює. Святіший Отець закликав присутніх завжди залишати важливе місце для Божого Слова в житті їх спільнот та дати простір для молитви, внутрішнього життя й споглядання.

Підтримувати дію Бога в серцях молодих осіб

Діяти. Далі Папа зауважив, що Євангеліє навчає нам, що початком дії завжди має бути ініціатива від Бога. За його словами, завдання Католицької Акції полягає в тому, щоб підтримувати дію Бога в серцях, пристосовуючи до дійсності, що постійно розвивається. Члени, які належать до Акції, зокрема, молодь – не такі, як кілька років тому. Сьогодні, особливо в Європі, ті, що належать до християнських рухів, більш скептично налаштовані до інституцій та шукають менш зобов’язуючих та скороминущих стосунків. Вони є більш чутливими, вразливими та крихкими, ніж попередні покоління, менше вкоріненими у вірі, але, все ж таки, шукають сенсу, істини, і не менш великодушні. Отож, як зазначає Святіший Отець, місія Католицької Акції, полягає в тому, щоб приймати їх такими, якими вони є, та робити все для того, щоб вони зростали в любові до Христа і ближнього та провадити їх до більшого конкретного зобов’язання, щоб вони були головними героями свого життя та життя Церкви у світі, що змінюється.

Папа подякував членам Католицької Акції у Франції за їхнє великодушне служіння та побажав знайти радість у пізнанні Христа та дружби із Ним, а також у проголошенні Євангелія. Він уділив присутнім своє Апостольське благословення та доручив усіх заступництву Пречистої Діви Марії.

13 січня 2022, 15:11