Шукати

Папа: Мир потребує позитивного погляду, зосередженого на добрі

У Всесвітній день миру Папа Франциск нагадав, що мир є даром з неба, який, водночас, вимагає наших зусиль.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

В перший день нового року Папа Франциск опівдні знову зустрівся з вірними, які з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Промовляючи в суботу, 1 січня 2022 р., з вікна Апостольського палацу, він скерував погляд слухачів на вертеп, заохотивши уявити Діву Марію, що як ніжна й турботлива мама щойно поклала Дитя у ясла.

Дар для нас

За словами Святішого Отця, в цьому жесті можемо «розгледіти дар, зроблений для нас». Марія не затримує Сина для Себе, але представляє Його нам. «Поклавши Його перед нами без жодного слова, Вона дарує нам чудесну звістку: Бог є близьким, на відстані простягнутої руки», – сказав Папа, підкресливши, що Бог не приходить у могутності, щоби Його боялися, але в тендітності, яка «просить, щоби Його любили».

«Ось бо: новий рік починається з Богом, Який, в обіймах Матері чи покладений у яслах, ніжно підбадьорює нас. І ми потребуємо цього підбадьорення», – наголосив Наступник святого Петра, зауваживши, що час, в якому живемо, досі залишається непевним і важким через пандемію. Не бракує як особистих проблем, так і порушень рівноваги планетарного масштабу. Тож споглядаючи на те, як Марія кладе Ісуса в яслах, роблячи Його доступним для всіх, ми повинні пам’ятати, «що світ змінюється, а життя всіх покращується лише тоді, коли ми готові послужити іншим, не чекаючи на те, що вони розпочнуть першими це чинити».

Будівничі миру

Святіший Отець, звернувши увагу на те, що коли «станемо ремісниками братерства, то зуміємо наново позшивати нитки світу, розідраного війнами та насильством», не оминув увагою того, що цього дня також відзначався 55-й Всесвітній день миру, в посланні на який він нагадував, що мир є, водночас, «даром з висоти і плодом спільних зусиль».

Папа пояснив, що як дар, його потрібно випрошувати в молитві, бо «ми можемо по-справжньому будувати мир, якщо маємо його в серці, лише якщо отримаємо його від Князя миру». Але мир є також «нашим зобов’язанням», вимагаючи від нас «зробити перший крок». Його будуємо «уважністю до останніх, сприянням справедливості, мужністю прощення, що гасить вогонь ненависті». «А також він потребує позитивного погляду: щоб у Церкві та в суспільстві постійно дивитися не на зло, яке нас ділить, але на добро, що може поєднати нас! Не потрібно падати духом і нарікати, але закотити рукави, щоби будувати мир», – наголосив Глава Католицької Церкви, побажавши, аби «Божа Мати, Цариця миру, випросила на початку року дар згоди для наших сердець і для всього світу».

01 січня 2022, 12:06

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >