Шукати

Папа до молоді в Греції: серцем віри є усвідомлення, що Бог нас любить

Вірити не означає, насамперед, дотримуватися певних приписів, але усвідомлювати, що ми є улюбленими Божими дітьми. Аби пам’ятати про цю любов, слід розпочинати день дивлячись у вікно, щоб усвідомлювати красу, яка нас оточує, і таким чином, виходити поза себе самих й виходити назустріч іншим. На цьому наголосив Папа Франциск під час зустрічі з молоддю в Афінах.

Світлана Духович – Ватикан

Завершальною подією Апостольської подорожі Папи Франциска до Греції стала зустріч з молоддю, що відбулася в понеділок, 6 грудня 2021 р., вранці в католицькій школі святого Діонісія в Афінах, якою опікується Згромадження Сестер-урсулинок.

Папа розпочав свою промову, коментуючи свідчення трьох молодих людей, що прозвучали на початку зустрічі. Посилаючись на слова Катеріни, яка зазначила, що її часто непокоять сумніви щодо віри, Святіший Отець підкреслив, що не потрібно боятися сумнівів, бо сумніватися не означає не мати віри. Навпаки, сумніви – це «вітаміни віри», вони допомагають зміцнити віру, тобто вчиняють її свідомішою, свобіднішою і зрілішою. Віра, як він пояснив, – «це щоденний шлях з Христом, Який тримає нас за руку, супроводжує нас, заохочує і піднімає нас, коли падаємо».

Серце віри полягає в тому, що ми – Божі діти

Єпископ Риму вказав на ще один аспект сумнівів: серед непорозумінь чи життєвих труднощів, у хвилини самотності чи розчарування, у нас може з’явитися сумнів, що з нами щось не так. Він зазначив, що цю спокусу потрібно відкидати, бо у такий спосіб диявол пробує посіяти в нас смуток. Аби протистояти цій спокусі, слід знайти вихідну точку, яка полягає в у здивуванні, в усвідомленні того, що Бог нас любить. Отже, вірити не означає, насамперед, дотримуватися певних приписів.

“Серце віри, – наголосив Папа, – це не ідея, серце віри – це не мораль, серце віри – це дійсність, прекрасна дійсність, яка не залежить від нас і яка нас вражає: ми – улюблені діти Божі!”

Для Бога ми є предивним чудом

Наступник святого Петра пояснив, що для того, аби пам’ятати про Божу любов, слід розпочинати день дивлячись не в дзеркало, а у вікно, щоб усвідомлювати красу, яка нас оточує, і, таким чином, виходити поза себе самих. «Дорога молоде, подумайте, – закликав він, – якщо творіння прекрасне в наших очах, то в очах Божих кожен з вас нескінченно прекрасніший! Він, як каже Святе Письмо, “створив нас так дивно, чуда Його предивні” (пор. Пс. 139, 14). Ми для Бога є предивним чудом. Нехай вас охопить це здивування. Дозвольте, щоб вас любив Той, хто завжди вірить у вас, Той, хто любить вас більше, ніж ви можете себе полюбити».

І коли приходить розчарування через власні вчинки, слід відкритися на ще одне здивування: здивування прощенням. «Бог прощає завжди, – підкреслив Папа. – Це ми втомлюємося просити прощення, але Він прощає завжди. Там, у прощенні, знаходимо обличчя Отця і мир серця».

Пізнати самих себе, свою цінність

Пригадуючи про давньогрецький афоризм «Пізнай самого себе» (грец. γνῶθι σεαυτόν), що був викарбуваний на стіні храму Аполлона в Дельфах, Єпископ Риму пояснив, що цей вислів звернений також і до сучасних молодих людей: вони повинні вчитися усвідомлювати свою цінність задля того, чим вони є, а не задля того, що вони мають. «Ви є цінними не тому, що носите сукню чи взуття певної марки, а тому, що ви – унікальні, неповторні», – зазначив він.

Ми є християнами, бо це прекрасно

Папа Франциск використав у своїй промові ще один стародавній символ, символ сирен, які, згідно з грецькою міфологією, зачаровували своїм співом моряків, щоб вони розбивалися об скелю. Одіссей, повертаючись на кораблі додому, наказав прив’язати себе до щогли і, таким чином, йому вдалося уникнути смерті. А ще один міфологічний герой Орфей відвернув їхню увагу звуками своєї пісні. Святіший Отець зауважив, що «сучасні сирени» хочуть зачарувати молодь спокусливими і настирливими висловлюваннями про легкий заробіток, про необхідність споживати, про культ фізичного благополуччя, веселощі за будь-яку ціну... Звісно, протистояти цьому непросто. Слід брати приклад з Орфея, який заспівав краще від сирен. Саме тому, як пояснив Папа, потрібно плекати здивування вірою. «Ми є християнами не тому, що ми повинні ними бути, а тому, що це прекрасно. І для того, щоб оберігати цю красу, ми відкидаємо те, що її затемнює», – наголосив він. 

Виходити назустріч іншим в реальному світі

Друга дівчина, яка поділилася своїм свідченням, розповіла про трьох жінок, які їй передали віру: бабцю, маму і одну черницю. Мама і бабця навчили її молитися, щодня дякувати Богові й звіряти Йому всі свої переживання. А монахиня показала їй радість служіння ближнім.

“Служити іншим, – підкреслив Папа, – це шлях до радості! Присвячуватися іншим – це не для невдах, а для переможців; це спосіб, аби зробити щось нове в історії.”

Він додав, що сьогодні багато людей активні в соціальних мережах, але мало соціалізовані: «замкнуті самі в собі, в’язні мобільного телефону, який тримають у руках». Екран телефону, як зауважив Єпископ Риму, легко перетворюється на дзеркало, «і вам здається, що ви дивитеся на світ, але насправді, ви – самотні, у віртуальному світі, повному фотографій, зроблених так, щоб завжди виглядати красиво й у формі».

В цьому контексті Папа додав, що в Греції зародилися великі спортивні змагання, такі як Олімпійські ігри і марафон. Окрім спортивних змагань, за його словами, існують «змагання, корисні для душі»: слід тренуватися у відкритості, бігти назустріч іншим, носити тягарі одні одних.

Добрий вибір – це той, що веде нас до інших

Усіх присутніх вразило свідчення Абуда, молодого сирійського біженця, який прибув зі своїми рідними до Греції на човні, після того, як у своїй країні вони кілька разів ризикували загинути. Під час переправлення вони опинилися «на скелі без води і без їжі, чекаючи світанку і корабля берегової охорони». Звертаючись до молодого сирійця та до всіх молодих людей, присутніх на зустрічі, Папа Франциск закликав їх не дозволити, аби страх їх паралізував, а мріяти про велике й «живити мужність надії». Конкретний крок до цього полягає в тому, щоб робити вибір. «Вибирати – це виклик, – пояснив він. – Це означає долати страх перед невідомим, виходити з трясовини гомологації, вирішити взяти життя у свої руки». Святіший Отець пояснив, що критерієм доброго вибору чи рішення є те, що вони залучають інших.

Віднайти себе й інших через мужність

На завершення Наступник святого Петра побажав молоді «мужності прямувати вперед, сміливості ризикувати, мужності не залишатися в кріслі, ризикувати, виходити назустріч іншим, ніколи наодинці, а завжди з іншими». «І в цій мужності, – наголосив він, – кожен з вас віднайде себе, віднайде іншого і знайде сенс життя».

06 грудня 2021, 15:39