Папа: Віра без дару й безкорисливості є неповною

Як пройти «тест на віру» було в центрі роздумів, якими Папа Франциск поділився з паломниками, які в неділю опівдні зібралися на площі Святого Петра на традиційну Богородичну молитву.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Після Святої Меси, відслуженої у базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди початку синодального процесу, присвяченого темі синодальності, в неділю, 10 жовтня 2021 р., Папа Франциск ще раз зустрівся із вірними, очоливши опівдні проказування молитви «Ангел Господній». Промовляючи з вікна Апостольського палацу, він коментував діалог Ісуса з багатим чоловіком, який запитував про те, що має зробити, щоб осягнути вічне життя.

Святий Марко у своїй Євангелії, читання з якої було в центрі уваги роздумів, нічого не говорить ні про вік, ні про ім’я цього співрозмовника, чим, за словами Святішого Отця, підказує нам, що в цьому чоловікові ми можемо розпізнати себе, його зустріч з Ісусом дає нам змогу «зробити тест на віру».

Релігія «ти – мені, я – тобі»

Один чоловік, як читаємо в Євангелії від Марка, поставив Ісусові запитання: «Що маю робити, аби успадкувати вічне життя?». Наступник святого Петра звернув увагу на дієслова, які той використовує: мушу зробити – щоб отримати. Ось у чому, за його словами, «полягає його релігійність»: мусіти, робити, щоб мати. Але це є «комерційними стосунками з Богом». Віра, натомість, не є «холодним і механічним обрядом», йдеться про «питання свободи та любові».

«Ось перша перевірка: чим для мене є віра? Якщо в першу чергу обов’язком, обмінною монетою, то ми збилися з дороги, бо спасіння – це дар, а не обов’язок, воно є безкоштовним, його не можна купити. Перше, що потрібно зробити, це визволитися від комерційної та механічної віри, яка нашіптує фальшивий образ Бога-бухгалтера і контролера, а не Отця», – сказав Папа.

Віра, що випливає з погляду любові

Ісус «зупинив Свій погляд на ньому» і «полюбив його». Цим, за словами Святішого Отця, Він запропонував Йому «справжнє обличчя Бога». Саме з цього «народжується та відроджується віра», не з обов’язку, не з того, щоби щось робити чи платити, але «з погляду любові, який потрібно прийняти». «Християнське життя стає прекрасним, якщо ґрунтується не на наших здібностях і проектах, але на Божому поглядові», – сказав він, підкресливши, що коли наша віра є втомленою, то потрібно шукати Божий погляд у молитві та адорації, стати перед Розп’ятим і піддатися Ісусовій любові.

Віра, що є відповіддю на запрошення

Третім, після запитання та погляду, кроком є запрошення Ісуса, Який каже, що цьому чоловікові «одного бракує», тобто, дару безкорисливості: «Піди, продай те, що маєш, і роздай бідним». «Це те, чого, можливо, також і нам не вистачає. Ми часто робимо необхідний мінімум, у той час, як Ісус запрошує нас чинити можливий максимум», – зауважив Святіший Отець, пояснивши, що ми часто вдовольняємося обов’язками, дотриматися приписів, проказати якусь молитву, в той час, як Бог, «Який дає нам життя, очікує від нас життєвих поривів». І це добре видно в сьогоднішній євангельській розповіді: Ісус починає від заповідей «не убий», «не кради», «не чини перелюбу», але переходить до позитивної пропозиції: «Іди, продай, ходи за мною».

«Дорогі браття й сестри, віра без дарування, віра без безкорисливості є неповною вірою, слабкою і хворою вірою. Можемо порівняти її до насиченої та поживної страви, якій бракує смаку, або до менш-більш добре зіграного матчу, але без забитого голу», – сказав Папа, додаючи, що віра без діл милосердя вчиняє нас сумними, схожими до чоловіка з Євангелії, який повернувся додому засмученим.

10 жовтня 2021, 12:46

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >