Шукати

Папа кармелітам: Оновлення вашої місії невіддільне від вірності спогляданню

Богопосвячене життя має майбутнє, бо є інтегральною частиною Церкви, а вірність не полягає в боязні змін, але в готовності на зміни, які уможливлюють відповідь Богові тут і тепер. Такими думками Папа Франциск поділився з учасниками Генеральної Капітули Ордену Братів Босих Кармелітів.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Переосмислити свою місію з креативністю та рішучим апостольським поривом, ґрунтуючись на дружбі з Богом та на братерському стилі життя, закликав Папа Франциск Орден Братів Босих Кармелітів, приймаючи в суботу, 11 вересня 2021 р., учасників Генеральної Капітули. Промовляючи до них, він наголосив на тому, що оновлення їхньої місії нерозривно пов’язане із вірністю контемлятивному покликанню. «Ви не повинні наслідувати місію інших харизм, але залишатися вірними своїй, щоби дарувати світові те, що Господь дарував вам для добра всіх, тобто, живу воду споглядальної молитви», – сказав він.

Майбутнє богопосвяченого життя

За словами Святішого Отця, в наш час, коли пандемія призвела до руйнування багатьох гарантій, поставивши нас усіх перед численними запитаннями, завданням кармелітів є піклуватися «про вірність незмінним елементам своєї харизми». І якщо шукати щось доброго в цій кризі, то ним є «повернення до суттєвого», уникаючи розпорошення фальшивими гарантіями.

«Іноді дехто запитує, яке майбутнє богопосвяченого життя; деякі пророки нещастя кажуть, що це майбутнє коротке, що богопосвячене життя вичерпує себе. Але, дорогі браття, ці песимістичні бачення призначені на спростування, як і схожі щодо самої ж Церкви, бо богопосвячене життя є інтегральною частиною Церкви, її есхатологічної природи, її євангельської оригінальності», – сказав Наступник святого Петра, підкреслюючи, що слід відганяти «спокусу перейматися виживанням» замість того, щоб «жити в повноті, приймаючи благодать теперішності» з усіма ризиками, які це включає. «У школі Христа йдеться про те, – додав він, – щоби бути вірними теперішньому і, водночас, вільними та відкритими на Божий горизонт, зануреними в Його таїнство любові».

Відповідь на спрагу сучасної людини

У світлі того, що «кармелітське життя є контемплятивним життям», Папа підкреслив, що це «дар Святого Духа Церкві», даний через святу Терезу від Ісуса, святого Івана від Хреста і багатьох інших святих. «Вірне цьому дарові, кармелітське життя є відповіддю на спрагу сучасної людини, що в глибині є спрагою Бога, спрагою вічного, яку людина часто не розуміє, але повсюди шукає її тамування», – додав Святіший Отець, застерігаючи співрозмовників від «духовного зісвітчення», що є «найгіршим лихом Церкви».

«Пам’ятаймо, що євангельська вірність не визначається місцем, але серцем, що вона не полягає у відкиненні зміни, але в тому, щоби чинити необхідні зміни для того, щоби виходити назустріч тому, чого від нас вимагає Господь тут і тепер. А тому вірність вимагає рішучого зобов’язання на користь цінностей Євангелія та власної харизми, як також відмови від того, що заважає якнайкраще проявити себе в служінні Господеві та ближнім», – сказав Папа, заохочуючи кармелітів зберігати єдність між дружбою з Богом, братерським життям і своєю місією, адже ця гармонія є «захоплюючою метою», спроможною мотивувати.

11 вересня 2021, 12:55