Шукати

Папа: Оздоровлення серця починається зі слухання

Всі ми маємо вуха, але не завжди спроможні слухати. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час недільної зустрічі з паломниками оздоровлення глухонімого, заохотивши знаходити кожного дня кілька хвилин для слухання Божого слова і нагадавши священикам про обов’язок вислуховувати.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Відродження діалогу часто починається не зі слів, але з мовчання, з того, що терпеливо вислухається іншого. Важливості слухання Папа Франциск присвятив свої роздуми, якими поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 5 вересня 2021 року. Спонукою для цього стала подія, про яку розповідає святий євангелист Марко: оздоровлення глухонімого, яке Ісус довершив у незвичний спосіб. На відміну від багатьох інших чуд, оздоровлення важких недуг, Він не чинив стільки жестів. Цього ж разу Ісус взяв глухонімого вбік, вклав пальці в його вуха, торкнувся язика, підвів очі до неба, зітхнув і промовив: «Effatà», тобто, «Відкрийся!».

«Чому Він тепер чинити все це, хоч Його попросили лише покласти руку на хворого? Навіщо всі ці жести? Може тому, що стан цієї людини має особливе символічне значення», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на те, що глухонімий не може говорити, бо не може чути. Тому Ісус, аби оздоровити його недугу, починає з причини, тобто, спершу торкається вух.

Навчитися слухати ближнього

«Всі ми маємо вуха, всі, але дуже часто неспроможні слухати. Чому? Браття й сестри, існує внутрішня глухота, торкнутися якої та зцілити можемо сьогодні попросити в Ісуса», – вів далі Папа, підкреслюючи, що ця «глухота серця» є гіршою від зовнішньої. Адже «поглинуті тисячами речей», не знаходимо час, аби вислухати того, хто говорить до нас. «Ризикуємо ставати непроникними для всього й не залишити простору для того, хто потребує бути вислуханим», – сказав він, додавши, що має на увазі молодь, дітей, похилих віком, багатьох тих, які «потребують не слів і проповідей, але слухання». З цього випливає заохочення запитувати себе, які справи з моїм слуханням. Чи дозволяю на те, щоби життя інших людей мене зворушило, чи вмію присвячувати час тому, хто біля мене, щоб вислухати його? «Це стосується всіх, але в особливий спосіб священиків. Священик повинен вислуховувати людей», – наголосив Святіший Отець.

Початок відродження серця

Наступник святого Петра заохотив звернути увагу на щоденне життя. Як часто в сім’ї говориться, не вислухавши спочатку, часто даючи ті самі відповіді. «Неспроможні слухати, повторюємо завжди ті самі речі та не даємо іншому висловитися, перебиваємо його. Відродження діалогу часто походить не зі слів, але з мовчання, з того, щоб не впиратися, але терпеливо почати вислуховувати іншого, почути його труднощі, все те, що він носить у собі», – підкреслив Папа, наголошуючи на тому, що «оздоровлення серця починається зі слухання».

Почути Господа

Те саме, як зазначив далі Святіший Отець, стосується і Господа Бога. Добре робимо, коли скеровуємо до Нього свої прохання, але «зробимо ще краще», якщо, насамперед, виявимо готовність почути Його. Коли Ісуса запитали, яка перша заповідь, Він почав відповідь словами: «Слухай, Ізраїлю», а тоді вже сказав: «Любитимеш Господа Бога Твого… і ближнього…».

«Чи пам’ятаємо про те, щоб зайняти поставу слухання Господа? Ми є християнами, але, можливо, серед тисяч слів, які чуємо кожного дня, не знаходимо кілька секунд на те, щоби пробудити всередині себе звучання кількох слів з Євангелії. Ісус є Словом, якщо не зупинимося, щоби вислухати його, Він пройде повз», – сказав Папа, нагадавши про відомі слова святого Августина, який казав, що боїться ситуації, коли Господь проходитиме повз, а він Його не розпізнає і не почує…

Ліки для духовного здоров’я

Підсумовуючи, Єпископ Риму наголосив на тому, що «секрет нашого духовного здоров’я» полягає у тому, щоби присвячувати час на Євангелію: кожного дня трохи менше часу на непотрібні слова і трохи більше часу на мовчання та слухання, прочитавши трохи Божого слова. «Нехай же Діва Марія, відкрита на слухання Слова, Яке в Ній стало тілом, допоможе нам кожного дня слухати Свого Сина в Євангелії та в наших братах і сестрах, маючи слухняне, терпеливе та уважне серце», – побажав Папа.

Оплески для блаженного та послідовниць святої Терези з Калькутти

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець скерував свою думку до Аргентини, де напередодні відбулася беатифікація єпископа Мамерто Еск’ю, вихідця з францисканської чернечої родини. «Він був ревним проповідником Божого слова для збудування церковної спільноти, але також громадянської. Нехай же його приклад допомагає нам завжди поєднувати молитву з апостольством та служити мирові й братерству», – побажав Папа, закликавши привітати нового блаженного оплесками.

Цього дня припадав літургійний спомин святої Терези з Калькутти, яку Святіший Отець також закликав привітати оплесками, скерувавши слова подяки та привітання до її духовних послідовниць, сестер місіонерок милосердної любові, які «в усьому світі несуть часто геройське служіння».

Побажання для євреїв

Глава Католицької Церкви не оминув увагою того факту, що наступними днями відзначатиметься єврейський новий рік «Рош га-Шана», за яким слідуватимуть свята «Йом-Кіпур» та «Суккот». «Від щирого серця вітаю всіх братів і сестер єврейського віросповідання. Нехай же новий рік буде багатим на плоди миру та добра для всіх тих, які вірно ходять дорогами Господнього Закону», – побажав він.

 

05 вересня 2021, 13:04

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >