Шукати

Папа: Потребуємо «екології серця», що включає відпочинок і співчуття

Під час недільної зустрічі з вірними посеред літа Папа Франциск нагадав про необхідність навчитися зупинятися, розвивати споглядальний погляд, не даючи щоденній біганині повністю себе поглинути.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Якщо навчимося по-справжньому відпочивати, то завдяки контемплятивному поглядові станемо спроможними до справжнього співчуття. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 18 липня 2021 р., коментуючи уривок з шостої глави Євангелії від Марка, який, за його словами, «допомагає нам збагнути два важливі аспекти життя».

Повернутися до серця речей

Першим аспектом є відпочинок. Апостолам, які повернулися з місії та з ентузіазмом розповідають про все те, що чинили, Ісус каже: «Ви підіть самі подалі в пустинне місце та відпочиньте трохи!». За словами Святішого Отця, це є «цінним повчанням» для нас. Христос, хоч радіє, бачачи Своїх учнів щасливими, не розхвалює й не розпитує їх, але «переймається їхньою фізичною та внутрішньою втомою». Цим він застерігає їх від небезпеки, яка чигає також і на нас: потрапити в пастку активізму, де найважливішими стають результати і почуватися абсолютними протагоністами. Це зустрічається також і в Церкві, через що «ризикуємо притемнити Ісуса».

Саме тому Учитель каже Своїм відпочити. Як пояснив Наступник святого Петра, не йдеться лише про фізичний відпочинок, але «про відпочинок серця». Потрібно «по-справжньому відпочивати», а для цього потрібно «повертатися до серця речей», тобто, зупинитися, перебувати в тиші, молитися, а не просто переходити від буденних справ до святкових. Ісус не уникав потреб натовпу, але кожного дня відходив на молитву, тож Його ніжне запрошення «трохи відпочити» є спонукою для нас навчитися «зупинятися, вимкнути телефон, споглядати природу, відроджуватися в діалозі з Богом».

Співчуття, що народжується зі споглядання

Однак, як розповідає євангелист, Ісусові та апостолам не вдається відпочити так, як цього хотілося б. Люди знаходять їх і приходять туди з усіх усюд. Побачивши їх, «Ісус зворушився», а тому виявляє співчуття та знову починає навчати. «Здається, що це суперечність, але в дійсності це не так. Насправді, лише те серце, яке не піддається поспіхові, спроможне зворушуватися», – сказав Папа, підкреслюючи, що «співчуття народжується зі споглядання».

«Якщо навчимося по-справжньому відпочивати, станемо здатними до справжнього співчуття; якщо розвиватимемо контемплятивний погляд, то провадитимемо свою діяльність без хижацького підходу тих, які хочуть всім оволодіти, все спожити; якщо залишатимемося у контакті з Господом і не знеболюємо найглибшу частину себе самих, речі, які потрібно зробити, не матимуть сили відібрати в нас подих і спустошити нас. Ми потребуємо “екології серця”, що складається з відпочинку, споглядання та співчуття. Використаймо літній період для цього!», – закликав Святіший Отець.

18 липня 2021, 12:08

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >