Шукати

Папа: Всі ми потребуємо «єлею» близькості, всі можемо дарувати його іншим

Очоливши проказування недільної молитви з лікарняної палати, Папа Франциск наголосив на важливості доброго функціонування медичного забезпечення, закликаючи подбати про збереження лікарень, які надають безкоштовну медичну допомогу.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Радію з приводу того, що вдалося зберегти проведення щонедільної зустрічі з нагоди “Ангел Господній” також і звідсіля, з клініки “Джемеллі”», – цими словами Папа Франциск, який перебуває на госпіталізації після планової хірургічної операції, розпочав своє звернення перед традиційною недільною молитвою 11 липня 2021 р., промовляючи їх з балкону лікарняної палати. «Дякую вам усім. Я відчував вашу близькість і підтримку ваших молитов. Від щирого серця дякую», – сказав він, звертаючись до тих, які зібралися перед лікарняним корпусом і до тих, які єдналися з ним за допомогою засобів суспільної комунікації. Його появу в супроводі хворих дітей, молільники, які зібралися під лікарнею, зустріли щирими оплесками.

Варто згадати, що святий Іван Павло ІІ 22 рази проводив недільну молитву з цієї лікарні, або записавши своє слово, що транслювалося на площі Святого Петра, або ж промовляючи з вікна палати.

Єлей слухання та піклування

Насамперед, Святіший Отець зупинився на євангельській розповіді святого Марка про те, як Ісус посилав учнів на проповідь, а вони «багатьох недужих помазували олією і зціляли». Він зауважив, що ця «олія» спонукає нас згадати про святе таїнство Єлеопомазання, яке приносить хворим полегшення «на тілі й на душі». «Але цим “єлеєм” є також слухання, близькість, турбота, лагідність тих, які піклуються про хвору людину: це мов ласка, що допомагає почуватися краще, втамовує біль і підводить», – сказав Папа, наголошуючи на тому, що «всі ми, раніше або пізніше», потребуємо цього «помазання», як також «всі ми можемо дарувати його іншим», наприклад, відвідинами, телефонним дзвінком, рукою, поданою тому, хто потребує допомоги. Й не слід забувати про те, що в «протоколі» останнього суду одне із запитань стосуватиметься відвідування хворих.

Добра і доступна медична система

Далі Єпископ Риму зазначив, що перебуваючи цими днями в лікарні, він на власному досвіді ще раз пересвідчився у тому, «наскільки важливим є добре медичне забезпечення, доступне для всіх». З цього випливає заохочення «не втратити це цінне благо». А це вимагає «зусилля з боку всіх, бо воно служить всім і вимагає внеску всіх». Папа додав, що й у Церкві, іноді, трапляється так, що медичний заклад через погане управління банкрутує, і перша думка, що приходить – продати. Але покликанням Церкви «не є шукання заробітку», але «служити», а служіння є безкорисливим. Тому потрібно «зберегти інституції, які надають безкорисливу допомогу».

Вдячність і молитва

«Хочу висловити моє цінування та підтримку лікарям і всім медпрацівникам і персоналові цієї та інших лікарень: вони багато працюють! І молімося за всіх хворих», – закликав Святіший Отець, скерувавши окрему думку до хворих дітей, які стояли поруч, закликавши до молитви за них і за всіх хворих, «особливо, за тих, яку перебувають у важкому стані: щоб ніхто не залишився самотнім, щоб кожен міг отримати помазання слухання, близькості, ніжності та піклування. Просимо про це за заступництвом Марії, нашої Матері, Здоров’я хворих», – сказав Папа, розпочавши молитву «Ангел Господній».

11 липня 2021, 12:23

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >