Шукати

Папа: Божа правда дає серцю свободу

«Павло – справжній апостол», – таку тему мала катехиза Святішого Отця під час загальної аудієнції, в якій він вказав на здатність Апостола визнавати свої гріхи та усвідомлювати силу Божої благодаті, яка перемінила його життя.

Світлана Духович – Ватикан

Апостол, який не зупиняється на поверхні проблем, не обирає компроміс задля того, аби догодити всім, а прагне сягнути глибше, бо йдеться про істину Євангелія та свободу християн, яка є його невід’ємною частиною. Таку характеристику святого апостола Павла, що випливає з його Послання до Галатів, подав Папа Франциск у своїй катехизі на тему «Павло – справжній апостол» під час загальної аудієнції у середу, 30 червня 2021 року. Це було друге повчання з циклу, присвяченого цій новозавітній книзі, який Святіший Отець розпочав минулої середи.

Наступник святого Петра зауважив, що, читаючи Послання до Галатів, помічаємо турботу святого Павла про те, аби ці християни прямували правильним шляхом. За словами Папи, «це турбота батька, який творив громади у вірі». «Його намір дуже чіткий, – пояснив він: – потрібно наголосити на новизні Євангелія, яке галати отримали з його проповіді для того, аби побудувати справжню ідентичність, на якій ґрунтуватиметься їхнє існування».

З Євангелія випливає свобода християн

Вже на початку цього послання, як зауважив Папа, апостол Павло постає перед нами як глибокий знавць таїнства Христа. Він не йде за аргументами, які використовують його недоброзичливці, а «літає високо», а також пояснює, як поводитися, коли в громаді виникають конфлікти. Лише наприкінці цього послання стає зрозумілим, що стрижнем порушених суперечок є обрізання – основна єврейська традиція.

“Павло, – наголосив Святіший Отець, – обирає шлях, який сягає глибше, тому що ставкою є істина Євангелія та свобода християн, яка є його невід’ємною частиною. Він не зупиняється на поверхні проблем, конфліктів, як ми схильні робити, щоб негайно знайти рішення, яке вводить всіх в оману погодження завдяки компромісу.”

Апостол Павло, за словами Папи, любить Христа і знає, що Він не є Богом компромісів. «Хіба намагаюся людям подобатися? Якби я ще й людям хотів подобатися, я не був би Христовим слугою» (Гал. 1, 10), – читаємо у Посланні до Галатів.

Святіший Отець підкреслив також, що, незважаючи на вражаюче протиріччя, яке виникло в житті Апостола – спочатку він переслідував християн, а потім почав проповідувати Христове Євангеліє – він був здатним сказати «Я був таким», тобто визнавати свої гріхи і завдяки цьому бути вільним. «Правда дає серцю свободу. Це свобода Бога», – наголосив Папа.

Незбагненні Божі дороги

Папа Франциск підкреслив, що на прикладі святого Павла, якого змалку виховували в бездоганному дотриманні закону, і якому «Бог відкрив своєю благодаттю Свого померлого та воскреслого Сина, щоб він міг стати Його провісником серед поган» (пор. Гал 1, 15-6), бачимо, що Божі дороги є незбагненними. Ми щодня торкаємося цієї таємниці, але насамперед тоді, коли згадуємо моменти свого покликання.

“Ми ніколи не повинні забувати про час і спосіб, у який Бог увійшов у наше життя, – закликав Святіший Отець. – Потрібно утримувати в серці і в розумі ту зустріч з благодаттю, коли Бог перемінив наше існування.”

Наступник святого Петра додав, що часто у нас виникає здивування тим, як же Бог використовує грішника, слабку людину для сповнення Своєї волі. За словами Папи, «немає нічого випадкового, бо все було приготовлене в Божому задумі»; Він є такчем нашої історії, і якщо ми з довірою відповідаємо на Його задум спасіння, ми це помічаємо.

“Покликання завжди включає місію, до якої ми призначені – підкреслив він. – До цього ми повинні серйозно готуватися, знаючи, що нас посилає сам Бог, сам Бог підтримує нас Своєю благодаттю.”

На завершення Святіший Отець закликав вірних пам’ятати про те, що «першість благодаті перетворює існування і вчиняє його гідним посвятитися служінню Євангелію».

30 червня 2021, 12:32

Останні аудієнції

Читати все >