Шукати

Папа: Початком свідчення є визнання правди про себе самих

Ісус хоче, щоб ми відкрили Йому своє серце, та щоб були Його свідками, що вимагає діл, а не просто слів і думок. Приклад для цього, за словами Святішого Отця, можемо почерпнути від святих апостолів Петра і Павла.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Після Святої Меси в базиліці Святого Петра, Папа Франциск в урочистість святих апостолів Петра і Павла ще раз зустрівся вірними. Опівдні у вівторок, 29 червня 2021 р., він очолив проказування молитви «Ангел Господній» разом з римлянами та гостями міста, що зібралися на площі Святого Петра, адже цей день є вихідним у Римі.

Ким я є для тебе?

«А ви що скажете, хто я?». Це запитання, з яким Ісус звернувся до Своїх учнів, почерпнуте з євангельського уривка цього дня, було в центрі уваги роздумів, якими поділився Святіший Отець, промовляючи з вікна Апостольського палацу. За його словами, йдеться про «ключове питання, яке Ісус сьогодні ставить також і нам: Ким я є для тебе?». «Ким я є для тебе, що прийняв віру, але ще досі боїшся виплисти на глибінь з Моїм словом? Ким я є для тебе, що вже віддавна є християнином, але поглинутий звичкою, загубив первісну любов? Ким я є для тебе, що переживаєш важкі хвилини та потребуєш потрясіння, аби наново розпочати шлях. Ісус запитує: Ким я є для тебе?», – сказав Папа, закликавши дати відповідь на це запитання, «яка випливає із серця».

Фундаментальна відмінність життя

Але перед цим Ісус поставив апостолам інше запитання: «Що люди кажуть про мене, ким я є?». Як зауважив Наступник святого Петра, Христа не цікавить слава, Він поставив це запитання, щоби «підкреслити відмінність, яка є фундаментальною відмінністю християнського життя». «Існують такі, що залишаються на першому запитанні, на баченні, і говорять про Ісуса; а є такі, які, натомість, промовляють до Ісуса, приносячи Йому життя, творячи взаємини з Ним, здійснюючи вирішальний крок», – пояснив Святіший Отець, підкреслюючи, що Ісуса цікавить «бути в центрі наших думок, стати орієнтиром для наших почуттів». Ісуса цікавить «наша любов», те, чи Він перебуває в нашому серці.

Не на словах, а на ділі

За словами Папи, двоє святих, яких вшановуємо цього дня, зробили цей перехід і стали «свідками». Вони не захоплюються Ісусом, а наслідують Його, не залишилися глядачами, але стали дійовими особами Євангелія, «повірили не на словах, але на ділі». «Вони обоє віддали своє життя Господеві та ближнім. І вони є провокацією для нас. Бо нам загрожує залишитися на першому запитанні: висловлювати думки та бачення, мати великі ідеї, але ніколи не вплутатися в справу», – сказав Єпископ Риму, зауваживши, що можемо часто повторювати, що хочемо Церкву, яка буде «вірнішою Євангелію, ближчою до людей, більш пророчою та місійною», але не робити нічого конкретного… «Сумно спостерігати за тим, як багато-хто коментує та дискутує, але небагато тих, які свідчать», – додав він, наголошуючи на тому, що «свідки не розсіюються в словах, а приносять плоди», не нарікають на світ і на інших, «а починають від себе самих».

Початок – правда про себе самих

Але якщо подивитися на життя святих Петра і Павла, то може виникнути заперечення: обоє були свідками, але не завжди зразковими… Петро відрікся Ісуса, Павло переслідував християн… Однак, як підкреслив Святіший Отець, вони свідчили «також і своїми падіннями». Адже Петро міг сказати євангелистам не писати про його помилки, а Павло сам про свої слабкість і помилки розповідає у своїх листах.

«Ось звідкіля починається свідчення: з правди про себе самих, з боротьби з власною дволикістю та фальшем. Господь може чинити великі речі через нас, коли ми не турбуємося про захист нашого образу, але є прозорими з Ним та з іншими», – сказав Папа, підсумовуючи, що Ісус сьогодні ставить перед нами виклик, спонукаючи дати відповідь на запитання про те, ким Він є для нас, скинути свої маски та відмовитися від половинчастих рішень, від виправдань, які «вчиняють нас літеплими та посередніми».

Заклики та вітання

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа нагадав, що в четвер, 1 липня, тут, у Ватикані відбудеться спеціальний день молитви та роздумів в намірі Лівану, на який запрошені Глави всіх Церков, присутніх у цій країні. «Запрошую всіх духовно єднатися з нами, молячись за те, аби Ліван підвівся із серйозної кризи, яку переживає, та наново показав світові своє обличчя миру та надії», – закликав Святіший Отець, який також не оминув увагою того факту, що того ж 1 липня припадає 160 річниця першого випуску «L’Osservatore Romano», подякувавши редакції за їхнє служіння й заохочуючи далі працювати «вірно та креативно».

Скерувавши окремі слова вітання до римлян з нагоди «свята наших святих покровителів», Папа Франциск побажав всіляких благ містові Риму, аби воно, завдяки зусиллям всіх, «було придатним для життя та гостинним, аби ніхто не був відкиненим, щоби діти та похилі віком отримували необхідне піклування, щоби була праця і щоб вона була гідною, щоби вбогі та останні перебували в центрі політичних і соціальних проектів». «Молюся за це, а й ви, дорогі римські віряни, моліться за свого єпископа», – сказав Святіший Отець.

29 червня 2021, 13:03

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >