Шукати

Папа: Духовна допомога – це допомога людській свободі

Папа Франциск представив книгу свого духовного наставника про духовні вправи, наголошуючи на тому, що реформа полягає у тому, щоби відкритися на місію, яку доручає Господь, не лише виправляючи старе, але й узгоджуючись із новим.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

У вівторок, 11 травня 2021 р., на полицях книгарень в Італії з’явиться книга «Шукати та знаходити Божу Волю. Практичний путівник по духовних вправах святого Ігнатія Лойоли» авторства аргентинського єзуїта о. Міґеля Анхеля Фйоріто, який свого часу був духовним наставником теперішнього Папи. Передмову до цього видання написав Святіший Отець Франциск, який також вирішив особисто представити це напрацювання співбрата, який залишив глибокий слід у його формуванні, за посередництвом короткого відеопослання.

Проста, але необхідна допомога

Згадуючи про те, що вихованці, між якими був також він, називали свого наставника «учитель», Папа розпочинає з того, що ключовим словом, яким священик вводить читача до своєї книги, є слово «допомагати». «Допомога, яку він нам надавав, була простою, але необхідною», – згадує Святіший Отець, ділячись кількома моментами, «які – каже він, – були корисними для мене, але, сподіваюся, пригодяться також іншим».

«Фйоріто двічі наполягає на тому факті, що його допомога лише “до певної точки”. Це усвідомлення й прийняття власної обмеженості говорять нам про те, наскільки глибокими були в ньому пошана та довіра до свободи іншої людини. Його допомога доходила до тієї точки, до якої інший, у своїй свободі, щиро хотів дозволити собі допомогти», – сказав Папа, підкреслюючи, що «духовна допомога – це допомога свободі».

Оригінальний жанр

Святіший Отець розповів, що ця книга складається із «карток духовного читання», які систематизують висловлювання інших авторів, які, за словами о. Фйоріто, були для нього корисними і можуть іншим допомогти під час «місяця духовних вправ». Те, що автор називає «картками духовного читання» є, за словами Папи, є оригінальним літературним жанром духовного вчителя, який часто роздавав картки, списані синім чорнилом: «Це були короткі, цікаві та завжди практичні тексти. У них він черпав із висловлювань інших авторів, вільно послуговуючись ними, коментуючи їх і додаючи свої примітки».

Тому, маємо перед собою книгу, яку слід читати в тому самому динамізмі, з яким вона творилася. Йдеться про «складану» книгу, відкриту на те, щоби допомагати тому, хто проводить або робить духовні вправи. «Вчитель підсумовує вступ, підкреслюючи, що його практичний коментар стане у пригоді тому, хто хоче практикувати духовні вправи, а не лише обмежитися дослідженням їх. Завдання полягає у тому, щоби знайти час на те, щоб чути спонуки Святого Духа і в конкретності шукати Божу волю через “реформу” свого життя».

Узгодитися з новим

У цьому контексті Наступник святого Петра ділиться кількома думками про поняття «реформи». У духовних вправах реформа перебуває у напруженні не лише із тим, що раніше було деформованим, але означає також «узгодитися з тим, що є новим», тобто, з «Господніми життям, стилем, критеріями та рішеннями».

«Реформа не має функціонального призначення, ані не є самовдосконаленням, але спрямована, радше, на місію. Якщо подивимося на приклад святого Петра, то побачимо, що кожного разу, коли він визнавав себе грішником, Господь відразу кликав його іти за Нам, вдосконалюючи його не в усьому, але в тому, що потрібне, щоби бути рибалкою людей чи пасти Його вівці. Господь не вимагатиме від Петра взятися за реформування всіх своїх вад, які несе з попереднього життя, але заохотить виходити із себе, щоби звіщати Євангеліє, до місії, в якій минуле зреформується у певних речах, але не занадто в інших», – пояснив Святіший Отець.

10 травня 2021, 12:35