2021.04.18 Regina Coeali 2021.04.18 Regina Coeali 

Папа: Ісус – не привид, а жива Особа, християнство – зустріч з Ним

У своїй недільній катехизі Папа Франциск наголосив на тому, що бути християнином, насамперед, не означає прийняти якусь мораль чи доктрину, але стосунки з Ісусом, через які Він перемінює нас Своєю любов’ю.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Подивитися, доторкнутися, споживати їжу: ці три дієслова Папа Франциск виокремив з євангельської розповіді святого Луки про те, як Ісус явився Своїм учням, коментуючи цей біблійний уривок перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 18 квітня 2021 року. Після п’ятитижневої перерви, пов’язаної із карантинними заходами, на площу Святого Петра у Ватикані знову повернулися паломники, які гучними оплесками привітали Святішого Отця, що з’явився у вікні робочого кабінету в Апостольському палаці.

Три дії та радість зустрічі

Святий Лука на сторінках своєї Євангелії розповідає про те, як Ісус явився Своїм учням, зібраним у світлиці Тайної вечері, привітавши їх словами: «Мир вам!». Вони ж налякалися, бо думали, що бачать привида. Тоді Ісус показав їм свої рани та промовив: «Гляньте на мої руки, на мої ноги! Це ж я сам! Доторкніться до мене». Та щоб остаточно їх переконати, запитав про поживу та їв перед ними.

«Ця Євангельська сторінка позначена трьома дуже конкретними дієсловами, які в певному значенні відображають наше особисте та спільнотне життя: дивитися, доторкатися та їсти. Три дії, які можуть принести радість справжньої зустрічі з живим Ісусом», – сказав Папа, звернувши також увагу на те, що учні, як пише євангелист, зраділи настільки, що не йняли віри. За його словами, зустріч з Ісусом приносить саме таку радість, що вганяє нас у ступор.

Перший крок проти байдужості

Ісус сказав: «Погляньте на мої руки і ноги». Як зауважив Святіший Отець, подивитися – це не лише бачити, але щось більше, що залучає також намір і волю. Тому йдеться про «одне з дієслів любові». «Мама й тато дивляться на свою дитину, закохані дивляться одні на одних, добрий лікар уважно дивитися на пацієнта… Дивитися, – підкреслив він, – це перший крок проти байдужості, проти спокуси відвернутися перед обличчям труднощів і страждань інших людей».

Любов вимагає контакту

Запросивши учнів доторкнутися до Себе, щоб вони переконалися в тому, що Він не є привидом, Ісус, за словами Папи, вказує їм та нам, що «взаємини з Ним та з нашими ближніми не можуть залишатися “дистанційними”, на рівні погляду». «Любов вимагає не тільки дивитися, але й близькості, контакту, розділити життя», – пояснив Наступник святого Петра, вказуючи на те, що добрий самарянин не обмежився лише спогляданням напівмертвого чоловіка, але схилився над ним, обробив рани, забрав до заїзду. Так само любити Ісуса означає «входити в життєву спільність із Ним».

Трапеза, що стає вираженням любові

Врешті, як зазначив Святіший Отець, «їсти» добре виражає нашу людськість у її «найприроднішій нужді», тобто, в нашій потребі харчуватися, аби жити. Однак, споживання їжі, «якщо робимо це разом», стає також «вираженням любові, спільності та свята». В Євангеліях неодноразово бачимо Ісуса, представленого у контексті трапези, також і після воскресіння. Настільки, що «Євхаристійна трапеза стала емблематичним знаком християнської спільноти».

Не доктрина, а зустріч

Підсумовуючи, Папа підкреслив, що ця євангельська сторінка говорить нам про те, що Ісус не є привидом, але – живою Особою. «Бути християнами не означає, насамперед, якусь доктрину чи моральний ідеал. Це живі стосунки з Ним, з Воскреслим Господом: на Нього дивимося, доторкаємося до Нього, живимося Ним і, перетворені Його любов’ю, дивимося, доторкаємося та годуємо інших як братів та сестер. Нехай же Діва Марія допоможе нам переживати цей досвід благодаті», – побажав Святіший Отець, розпочавши проказування молитви до Пресвятої Богородиці.

Оплески для нових блаженних

Уділивши присутнім своє Апостольське благословення, Папа Франциск скерував свою думку до цистерціанського абатства Казамарі, що у центральній Італії, де напередодні відбулася беатифікація блаженних Сімеоне Кардона та п’яти співтоваришів. «Коли 1799 року французькі солдати, відступаючи з Неаполя, грабували церкви та монастирі, ці смиренні Христові учні з геройською відвагою чинили спротив, аж до смерті, захищаючи від профанації Пресвяту Євхаристію. Нехай же їхній приклад спонукає нас до більших зусиль на користь вірності Богові, що спроможна також перетворювати суспільство, вчиняючи його справедливішим і більш братерським», – побажав Святіший Отець, закликавши привітати нових блаженних оплесками.

Радість зустрічі

«А це сумна річ», – сказав далі Папа, звернувшись із закликом щодо ситуації в деяких частинах східної України, висловивши занепокоєння з приводу почастішання випадків порушення припинення вогню та зростанням військових дій. Окрему думку Глава Католицької Церкви скерував до населення, що живе в умовах серйозної гуманітарної катастрофи, проказавши разом з паломниками молитву в їхньому наміренні.


Вітаючи присутніх на площі, Святіший Отець висловив радість з приводу того, що «дякуючи Богові, знову можемо зустрітися на цій площі». Він зізнався, що йому «бракує площі», коли доводиться очолювати молитву «Ангел Господній» з бібліотеки. «Радію і дякую Богові! І дякую вам за присутність», – сказав він, побажавши всім гарної неділі та, згідно зі своїм звичаєм, попросив не забувати молитися за нього.

18 квітня 2021, 13:14

Чим є молитва «Царице Неба»

Антифон Regina Coeli (Царице Неба) – це один з чотирьох Марійських антифонів (інші: «Alma Redemptoris mater» (Благодатна Мати Спасителя), «Ave regina caelorum» (Радуйся, Царице небес)та «Salve regina» (Вітай, Царице).

Папа Венедикт XIV 1742 року постановив, щоб під час Пасхального періоду, тобто, від неділі Пасхи до П’ятидесятниці, цю молитву проказувано замість молитви «Ангел Господній», стоячи, як знак перемоги над смертю.

Як і «Ангел Господній», вона проказується тричі на день: на світанку, опівдні та під час заходу сонця, щоб посвятити день Богові та Марії.

Згідно з переданням, цей стародавній антифон походить з VI або з Х сторіччя, а його поширення задокументоване в першій половині ХІІІ століття, коли його поміщено до францисканського часослова. Він складається з чотирьох коротких висловів, кожен з яких завершується виголосом «Алилуя», та є молитвою, через яку вірні звертаються до Марії, Цариці Неба, радіючи разом з Нею з приводу Христового воскресіння.

Папа Франциск 6 квітня 2015 року, з нагоди проказування молитви «Царице Неба» наступного після Великодня дня, поділився думками про те, яким повинно бути наставлення серця під час проказування цієї молитви:

«Звертаємося до Марії, закликаючи її радіти, бо Той, Кого Вона носила у лоні, воскрес, як і прорік, та ввіряємося Її заступництву. В дійсності, наша радість є відображенням радості Марії, бо це Вона зберігала та з вірою зберігає події з життя Ісуса. Отож, проказуймо цю молитву зі зворушенням дітей, які щасливі з приводу того, що щасливою є їхня Мама».

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >